Miód manuka. Na co pomaga?
Ten nowozelandzki miód wytwarzany jest przez pszczoły z gatunku Apis mellifera z nektaru kwiatów krzewu manuka. Zakwita on raz do roku w porze letniej, która w Nowej Zelandii trwa od listopada do stycznia.
Miód manuka ma ciemnobrązową barwę, gęstą, gładką konsystencję, a jego lekko ziemisty smak przypomina smak miodu wrzosowego.
Za prozdrowotne działanie miodu manuka odpowiada metylo-glioksal (MGO) - ten związek obecny jest również w innych miodach, ale w miodzie manuka jest go 300 razy więcej.
Im większa zawartość MGO, tym silniejsze właściwości lecznicze miodu. Stężenie to jest zawsze oznaczone na etykiecie produktu. Na rynku dostępne są miody manuka: MGO 30+ (ok. 50 zł/ 250 g), MGO 100+, MGO 250+ (ok. 100-150 zł), MGO 400+ (od 170 zł), MGO 550+. Kupisz je w sklepach zielar- skich lub ze zdrową żywnością.
Kuracja miodem manuka poprawi odporność, podleczy dolegliwości ze strony układu oddechowego i moczowego. Zaleca się go ponadto w problemach skórnych, np. trądziku czy egzemie.
Miód wspiera działanie układu pokarmowego. Zalecany jest osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi, wrzodami żołądka i dwunastnicy, w zespole jelita wrażliwego, przyniesie ulgę w przypadku refluksu, zgagi, niestrawności czy mdłości.
Kuracja powinna potrwać 2 miesiące. Przy przewlekłych dolegliwościach, jedz 2-3 łyżeczki miodu dziennie: rano, wieczorem i w środku dnia.
Miód stosuj na pusty żołądek - wtedy zawarte w nim substancje aktywne trafią do układu pokarmowego w możliwie największym stężeniu.
Rano jedz go na czczo, 20 minut przed śniadaniem. Wieczorem przynajmniej 2-3 godziny po kolacji. Po spożyciu miodu manuka postaraj się powstrzymać od jedzenia i picia przez co najmniej 20 minut. Ważne, by miód jeść codziennie, nie robić przerw.
Miód manuka MGO 250+ złagodzi refluks, zgagę, niestrawność, bóle brzucha. Natomiast MGO 400+ pomoże na wrzody żołądka i zespół jelita nadwrażliwego.
Zobacz także: