Reklama

Miód manuka. Czy warto się nim zachwycać?

​Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka porastającego tereny Nowej Zelandii - jednego z najczystszych obszarów świata.

Tylko w tym miodzie występuje naturalny methylglyoxal (MG0). Im wyższe stężenie MGO, tym silniejsze działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Wybieraj więc taki z oznaczeniem MGO 400+, 550+. Im wyższe oznaczenie, tym więcej methylglyoxalu. 

Okłady na odleżyny 

Jeśli masz odleżyny lub trudno gojące się rany, np. przy stopie cukrzycowej trzy razy dziennie nakładaj na ranę cienką warstwę miodu i przykrywaj opatrunkiem. Stan poprawia się z reguły po trzech dniach. 

W początkowej fazie możesz odczuwać zwiększony ból. To przejdzie. 

Reklama

Kuracja na wrzody Jedz po trzy łyżeczki miodu w ciągu dnia. Pierwszą najlepiej rano, na czczo - 20 minut przed śniadaniem. Kurację stosuj przez dziesięć dni. 

Zobacz także: 


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: miód Manuka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy