Reklama

Lody pod lupą ekspertów

Są odżywcze i zdrowe, a niektóre ich rodzaje sprzyjają chudnięciu. W sklepach pełno jest jednak również ciężkostrawnych, kalorycznych lodów, które stanowią prawdziwe wyzwanie dla wątroby i trzustki. Jak odróżnić jedne od drugich?

1. Pięć składników


Tyle wystarczy do wyprodukowania odżywczych lodów. Jeżeli lista jest dłuższa, to znak, że dodano sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty czy zagęstniki (np. karagen, guma guar). Co gorsza, niektórzy producenci wykorzystują również utwardzane tłuszcze roślinne (najbardziej szkodliwy jest olej palmowy).

Dostarczają one kwasów trans, obarczanych winą za rozwój miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, a także nowotworów. Unikaj też lodów z automatu, zwykle sporządzanych na bazie sproszkowanego mleka czy śmietanki, z dodatkiem sztucznych aromatów.

Reklama

2. Jakie dla diabetyka?


Jeśli musisz kontrolować glukozę, wybieraj lody na bazie jogurtu naturalnego, dosładzane słodzikami naturalnymi, np. stewią czy ksylitolem. Mają niski indeks glikemiczny, nie podnoszą więc gwałtownie poziomu cukru we krwi.

Unikaj lodów słodzonych cukrem, tych z dodatkiem czekolady, kandyzowanych owoców, z polewą. Wybieraj specjalne lody dla diabetyków albo przygotowuj mrożone gałki w domu, wykorzystując półprodukt (np. Dixie Diners, zawierający 16 razy mniej węglowodanów, kupisz przez internet).

3. Alergiku, uważaj!


Najczęściej uczulają konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty. Wybieraj zatem lody kręcone wyłącznie z naturalnych składników. Unikaj jednak nawet niewielkiego dodatku owoców, które wywołują u Ciebie objawy alergii (np. truskawek, malin).

Jeśli cierpisz na alergię pokarmową, zrezygnuj też z pałaszowania lodów przyrządzanych na bazie czekolady, orzechów czy ciastek (zawierają gluten). Jeśli jesteś uczulona na laktozę albo białka mleka krowiego, np. kazeinę, jedz sorbety owocowe lub przygotowuj lody w domu, na bazie mleka sojowego, migdałowego czy ryżowego.

4. Odchudzające


Dieta, oparta na lodowych posiłkach bazujących na odtłuszczonym mleku może dać spektakularne efekty. Stymuluje bowiem organizm do dodatkowego wydatkowania energii (dla wyrównania temperatury). 100 g lodów na bazie mleka ma od 120 do 160 kcal, a sorbety - 98 kcal (gdy zawierają mało cukru). Jednak pamiętaj, że wszelkie dodatki - czekolada, karmel, posypka, ciasteczka, bakalie - bardzo podnoszą ich kaloryczność.

5. Brokułowe, buraczkowe


To lody wytrawne, z dodatkiem buraczków, marchewki, awokado, kalafiora czy bazylii. Z powodzeniem mogą zastąpić mały posiłek. Są zdrowe, bo nie zawierają cukru, a dostarczają witamin, mikroelementów i specyficznych przeciwutleniaczy z warzyw, z których są przygotowane. Lody sporządzane na bazie warzyw to optymalna propozycja dla osób dbających o zdrowie i liczących kalorie (przepisy - w internecie).

Dietetyk dr Joanna Kryńska radzi

Jeśli pragniesz schudnąć, jedz sorbety owocowe, ale czytaj etykiety. Lody te mogą zawierać dużo cukru, a nawet szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy.
Szczupłej talii sprzyjają natomiast lody na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem owoców, np. jagód, wiśni, truskawek. Ale pod warunkiem, że rezygnujesz z polewy (to bomba kaloryczna).

Co dla dzieci?

Lody są dla nich odżywcze, ale bez dodatków i słodkich posypek. Najlepiej robić je w domu.

Porcja lodów śmietankowych może z powodzeniem zastąpić szklankę mleka, bo lody na bazie śmietany dostarczają sporo witamin, wapnia i białka.

Sorbet jagodowy można podawać dzieciom skłonnym do biegunek i z nadwagą. Lody owocowe są najmniej kaloryczne. Weź pół kilograma ulubionych owoców dziecka (np. truskawek, bananów), 1,5 szklanki cukru i jedno duże opakowanie gęstego jogurtu (np. typu greckiego). Zmiksuj na gładką masę i przelej do miski. Chłodź w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Przelej do metalowego pojemnika i włóż do zamrażalnika. Co godzinę mieszaj lody (po 4-5 godzinach są gotowe).

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy