Przejdź na stronę główną Interia.pl

Liście chrzanu na lepsze trawienie

Chrzan znamy i jemy gównie w postaci startego korzenia jako dodatek do potraw. Jednak teraz, na wiosnę, warto wykorzystać młode liście chrzanu. Są mniej ostre z leciutką nutą goryczy.

Składniki:

Reklama

  4-5 młodych liści chrzanu

  kostka masła

  spora szczypta soli

Przygotowanie: Liście chrzanu dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zmiksuj w mikserze albo bardzo drobno posiekaj. Zieloną masę utrzyj z miękkim masłem i posól do smaku. Smakuje fantastycznie ze świeżym, domowym chlebem. W liściach chrzanu znajduje się synigryna, związek, który działa jak antybiotyk. Rozgrzewa, zwalcza grzyby ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny podczas przeziębienia, wspomaga trawienie, przyspiesza przemianę materii i pomaga zrzucić parę zbędnych kilogramów. W liściach chrzanu jest też sporo siarki, a jak wiadomo związek ten doskonale wzmacnia włosy, paznokcie i poprawia wygląd skóry.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje