Reklama

Lipa nie dla każdego

​Na co się ją stosuje? A kto powinien jej unikać. Warto to wiedzieć, zanim zrobisz wywar z tej rośliny.

Liście pomagają w dolegliwościach jelitowych i owrzodzeniu podudzi; drewno - w chorobach wątroby, pęcherzyka żółciowego i na cellulit. Ale w ziołoterapii głównie wykorzystuje się kwiat lipy. Leczy on układ pokarmowy, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych i przepływ żółci. 

Napary łagodzą przeziębienie, działając napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Zmniejszają kaszel i chrypkę. Zalecane są też nerwusom. 

Kiedy musisz uważać? 

Lipa odwadnia organizm, dlatego stosując ją trzeba pić dużo płynów, najlepiej zwykłej wody. Zbyt duża ilość herbatek prowadzi też do problemów z układem nerwowym i wzrokiem. 

Reklama

Dla kogo jest niewskazana? 

Jest moczopędna, więc zakazana przy chorych nerkach. Niewskazana też przy dolegliwościach serca - nadmiernie je obciąża i może powodować bóle zamostkowe. Dla uczulonych na pyłki lipy niebezpieczne są miody lipowe i inne letnie!  

Zobacz także: 

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy