Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lato bez zatruć

Bakterie mają teraz sezon! Mnożą się bez opamiętania. Doskonałą pożywką dla nich jest jedzenie, zwłaszcza ryby, mięso, drób, wędliny, jogurty, kefiry, sery, lody, sałatki, a także gotowany ryż i makaron. Niewłaściwie przygotowane lub przechowywane szybko się psują, choć gołym okiem tego nie widać.

Znajdujące się w nich bakterie gronkowca czy salmonelli nie zmieniają też ich smaku. Ale gdy dostaną się do żołądka, uszkadzają błonę śluzową układu pokarmowego. Niektóre z nich wydzielają bardzo groźne toksyny. Pojawia się ból brzucha, biegunka, wymioty. To objawy zatrucia. 

Reklama

Bakterie można przechytrzyć! 

Jeśli samodzielnie przyrządzasz posiłki, jedz je zaraz po ugotowaniu, resztę schłodź i jak najszybciej schowaj do lodówki. Raz rozmrożonej żywności nigdy ponownie nie zamrażaj. Dbaj o to, by ryby i mięso były dogotowane lub dopieczone.

Gdy jesz poza domem, nie wybieraj miejsc nieuczęszczanych: tam mogą podać coś nieświeżego. Wybieraj więc to, co najmniej przetworzone. Unikaj kotletów mielonych, krokietów, pierogów, bigosu, fasolki po bretońsku, sałatki jarzynowej z  majonezem, mięs i ryb w galarecie. Nigdy nie wiadomo, kiedy zostały przygotowane (i czy ze świeżych produktów), a bakterie szybko się w nich namnażają.  

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje