Reklama

Kwasy tłuszczowe o mega właściwościach

​Dopada cię wiosenne przesilenie? Postaw na dietę bogatą w NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3!

Kwasy tłuszczowe stanowią dla organizmu ważne źródło energii oraz pełnią funkcję materiału budulcowego, z którego powstają składniki strukturalne komórek, tkanek i narządów. Szczególną uwagę należy przykładać do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać, w związku z czym muszą być dostarczane wraz z codzienną dietą. 

Jednymi z kwasów należących do tej grupy są kwasy z rodziny omega-3 (kwasy ALA, DHA i EPA), charakteryzujące się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. 

Reklama

Ważne dla ciała 

Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia i serca, obniżając ryzyko zachorowalności na schorzenia sercowo-naczyniowe, takie jak miażdżyca, zawał serca czy udar. Dodatkowo omega-3 pomagają obniżać nadmierną krzepliwość krwi, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów, regulując przy tym stężenie cholesterolu we krwi. 

Odpowiednie uzupełnienie kwasów omega-3, a zwłaszcza należących do tej grupy kwasów EPA i DHA, powinno być zapewnione zwłaszcza w diecie kobiet ciężarnych oraz karmiących, a także dzieci. Kwasy te bowiem pełnią bardzo ważną rolę w rozwoju układu nerwowego i zmysłu wzroku u płodu oraz w późniejszym okresie wzrastania u dzieci. Ponadto, jak wyjaśnia ekspert kampanii "Poznaj się na tłuszczach", dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia - nienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają wzmocnieniu odporności i łagodzą procesy zapalne. Dzięki nim organizm lepiej przyswaja niezbędne dla zdrowia witaminy: A, E, K i D.  

Źródło kwasów omega-3 

Kwasy EPA i DHA - najrzadziej występują w przyrodzie, ale są najcenniejsze i najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu. Ich głównym źródłem są ryby morskie, takie jak m.in. łosoś, makrela, śledzie i pstrągi, które powinnyśmy jeść 2-3 razy w tygodniu. Z kolei kwas tłuszczowy z rodziny omega-3, ALA można znaleźć głównie w produktach pochodzenia roślinnego: olejach rzepakowym, lnianym, oliwie z oliwek, a także powstających z nich miękkich margarynach kubkowych. 

Liczą się proporcje

Do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, poza omega-3, należą także kwasy omega-6 i omega-9. Skuteczność ich działania zależy od odpowiednich proporcji, w jakich dostarczamy je do naszego organizmu. Zalecenia żywieniowe wskazują na potrzebę zwiększania spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 w stosunku do omega-6 (oleje roślinne), która powinna wynosić 1:5. Zbyt duże ilości omega-6 sprzyjają depresji czy rozwojowi nowotworów. 

Pamiętaj! Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 spełniają swoje funkcje tylko wtedy, gdy nie są poddawane procesom takim, jak np. długotrwałe smażenie. 

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy