Reklama

Krótki przewodnik po herbatach

Herbata to nie tylko smaczny napój, lecz również sposób na różne dolegliwości. Z powodzeniem może złagodzić bóle brzucha i zaparcia. Niektóre gatunki mogą nawet zastąpić poranną kawę.

Czerwona

Ma specyficzny ziemisto-korzenny smaki aromat. Polecana po tłustych, obfitych posiłkach. Znane gatunki:Pu-erh, Oolong, Puszong.

Biała

Delikatna w smaku, ale doskonale orzeźwia i pobudza. Idealna do picia w upalne dni oraz do deserów. Popularne gatunki: PaiMu Tan, Silver Needle.

Zielona 

Delikatna lub cierpka. Świetna zarówno do lekkich przekąsek, deserów, jak i potraw pikantnych. Popularne gatunki: Sencha, Gunpowder, Bancha. 


Czarna

Uniwersalna, pasuje do wielu potraw. Ma sporo kofeiny, mocny napar może zastąpić kawę. Cenione odmiany: Assam, Yunnan, Darjeeling.

Żółta

Mało znana, bardzo ekskluzywna. Wyróżniają subtelny smak, słodycz przeplata się z lekką nutą goryczy, ciemnej czekolady i kawy.

Reklama

35/2016 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy