Reklama

Królowa cukinia

Potrafi wcielić się w niejedną rolę, np. zapiekanki z warzywnym lub mięsnym farszem. Z powodzeniem zastąpi sałatę do obiadu oraz zielony ogórek na kanapkach.

Doskonale komponuje się z większością serów, mięsem, ziołami, ostrymi przyprawami, pomidorami, czosnkiem i cebulą, a co odważniejsi przyrządzają też z niej desery. Warzywo to zawiera mnóstwo witamin: m.in. C, A, K oraz witaminy z grupy B. Cukinia bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, jak magnez, potas czy żelazo. Do swojego jadłospisu powinny wprowadzić ją przede wszystkim osoby o wrażliwym układzie pokarmowym, gdyż łagodzi objawy nadkwaśności i korzystnie wpływa na proces trawienia. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego świetnie nadaje się dla osób na diecie.

Reklama

Z grilla 

Cukinię umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry. Bazylię posiekaj. Mozzarellę z zalewy pokrój w plastry i przetnij je na pół. W miseczce wymieszaj oliwę z ulubionymi ziołami i przyprawami. Posmaruj plastry cukinii z jednej strony i smaż na grillu ok. 5 minut. Po obróceniu upieczonych krążków nałóż na każdy po plasterku mozzarelli, posyp bazylią i piecz jeszcze 5-10 minut.

Muffinki 

W misce ubij 3 jajka, 1 i 1/3 filiżanki cukru, po pół filiżanki oleju kokosowego i soku z pomarańczy. Do masy dodaj 2 i 1/2 filiżanki mąki, po 2 łyżeczki cynamonu i proszku do pieczenia, pół łyżeczki mielonych goździków i szklankę startej cukinii. Wszystko wymieszaj. Foremki wypełnij w 2/3 masą i piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut. Jedz z bitą śmietaną posypaną chili.

33/2016 Na żywo

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy