Kochasz opalanie, pokochaj pomidory!
Gdy wybieramy się na plażę, najważniejszą do zabrania rzeczą, jest krem ochronny. Nie zapominamy też o nakryciu głowy, kocu, ręczniku i dobrych okularach przeciwsłonecznych. Do tego koniecznie zabieramy coś do picia. Ale jak pokazują wyniki najnowszych badań naukowych, taki zestaw warto powiększyć o kilka pomidorów.
Dla jednych, pomidory należą do rodziny warzyw. Inni mówią o nich - owoce. Bez względu na to jak je określamy, z pewnością możemy być pewni, że pomidory przynoszą nam wiele dobrego. Jak się okazuje dużo więcej, niż moglibyśmy oczekiwać.
Chociaż pomidory są ulubionym przysmakiem niejednego smakosza, każdy z nas powinien wiedzieć, że należą do grupy produktów uczulających. I jak to zazwyczaj bywa, znajdą się osoby, u których jedzenie pomidorów może wywoływać reakcje alergiczne. Ale całe szczęście nie działają tak na wszystkich. A pomidory są dla nas prawdziwym dobrodziejstwem, dawanym nam przed naturę.
- Pomidory są zalecane do konsumpcji osobom chcącym zrzucić parę zbędnych kilogramów. Dzieje się tak za sprawą niskiej zawartości kalorii. W jednym pomidorze ważącym ok. 100 g zawartych jest tylko niecałe 20 kalorii. Dlatego warto nie zapominać o pomidorach podczas przygotowywania się do diety odchudzającej
- Pomidory są nieocenionym źródłem cennych składników mineralnych, między innymi takich jak magnez, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, jod, fluor oraz witamin K, B1, B2, B6, C i P. Zawierają także kwas foliowy i biotynę. Wszystkie te składniki powodują, ze pomidory mają korzystny wpływ na poprawę pracy naszego układu krążenia. Pozwalają nam na dostarczenie organizmowi niezbędnej ilości potasu.
- Naukowcy twierdzą, że zawarty w pomidorach przeciwutleniacz likopen, przyczynia się do zapobiegania niektórych chorób nowotworowych.
- Oczywiście nie wspomnieliśmy jeszcze o ważnych walorach smakowych pomidorów, które są dla naszego podniebienia prawdziwą rozkoszą.
Jak wykazały najnowsze badania naukowe, pomidory w dużej mierze przyczyniają się do ochrony naszej skóry przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych (UV). Po badaniach, okazało się, że skóra ochotników, którzy podali się im i codziennie włączali do swojego jadłospisu pomidory była odporniejsza na oparzenia słoneczne. Najprawdopodobniej dzieje się tak dzięki likopenowi.
A to właśnie ten uznawany za przeciwnika nowotworów czynnik opóźniający efekty starzenia powoduje, że pomidory mają takie, a nie inne zabarwienie. Jednak samo jedzenie pomidorów nie zapewni nam bezpieczeństwa i nie pozwoli na beztroskie eksponowanie naszej skóry na działanie promieni słonecznych.
Krem ochronny i trzymanie się zaleceń dotyczących pór przebywania na słońcu, da nam dużo większą pewność, że nie nabawimy się oparzeń słonecznych. Jednak w ramach profilaktyki przeciw oparzeniowej, nie zapominajmy o częstym spożywaniu dań z dodatkiem pomidorów, jeśli nie samych pomidorów, bez pozostałych dodatków.