Reklama

Kochasz opalanie, pokochaj pomidory!

Gdy wybieramy się na plażę, najważniejszą do zabrania rzeczą, jest krem ochronny. Nie zapominamy też o nakryciu głowy, kocu, ręczniku i dobrych okularach przeciwsłonecznych. Do tego koniecznie zabieramy coś do picia. Ale jak pokazują wyniki najnowszych badań naukowych, taki zestaw warto powiększyć o kilka pomidorów.

Dla jednych, pomidory należą do rodziny warzyw. Inni mówią o nich - owoce. Bez względu na to jak je określamy, z pewnością możemy być pewni, że pomidory przynoszą nam wiele dobrego. Jak się okazuje dużo więcej, niż moglibyśmy oczekiwać.

Dobrodziejstwa, które dają nam pomidory

Chociaż pomidory są ulubionym przysmakiem niejednego smakosza, każdy z nas powinien wiedzieć, że należą do grupy produktów uczulających. I jak to zazwyczaj bywa, znajdą się osoby, u których jedzenie pomidorów może wywoływać reakcje alergiczne. Ale całe szczęście nie działają tak na wszystkich. A pomidory są dla nas prawdziwym dobrodziejstwem, dawanym nam przed naturę.

Reklama
  • Pomidory są zalecane do konsumpcji osobom chcącym zrzucić parę zbędnych kilogramów. Dzieje się tak za sprawą niskiej zawartości kalorii. W jednym pomidorze ważącym ok. 100 g zawartych jest tylko niecałe 20 kalorii. Dlatego warto nie zapominać o pomidorach podczas przygotowywania się do diety odchudzającej
  • Pomidory są nieocenionym źródłem cennych składników mineralnych, między innymi takich jak magnez, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, jod, fluor oraz witamin K, B1, B2, B6, C i P. Zawierają także kwas foliowy i biotynę. Wszystkie te składniki powodują, ze pomidory mają korzystny wpływ na poprawę pracy naszego układu krążenia. Pozwalają nam na dostarczenie organizmowi niezbędnej ilości potasu.
  • Naukowcy twierdzą, że zawarty w pomidorach przeciwutleniacz likopen, przyczynia się do zapobiegania niektórych chorób nowotworowych.
  • Oczywiście nie wspomnieliśmy jeszcze o ważnych walorach smakowych pomidorów, które są dla naszego podniebienia prawdziwą rozkoszą.

Inne zalety pomidorów

Jak wykazały najnowsze badania naukowe, pomidory w dużej mierze przyczyniają się do ochrony naszej skóry przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych (UV). Po badaniach, okazało się, że skóra ochotników, którzy podali się im i codziennie włączali do swojego jadłospisu pomidory była odporniejsza na oparzenia słoneczne. Najprawdopodobniej dzieje się tak dzięki likopenowi.

A to właśnie ten uznawany za przeciwnika nowotworów czynnik opóźniający efekty starzenia powoduje, że pomidory mają takie, a nie inne zabarwienie. Jednak samo jedzenie pomidorów nie zapewni nam bezpieczeństwa i nie pozwoli na beztroskie eksponowanie naszej skóry na działanie promieni słonecznych.

Krem ochronny i trzymanie się zaleceń dotyczących pór przebywania na słońcu, da nam dużo większą pewność, że nie nabawimy się oparzeń słonecznych. Jednak w ramach profilaktyki przeciw oparzeniowej, nie zapominajmy o częstym spożywaniu dań z dodatkiem pomidorów, jeśli nie samych pomidorów, bez pozostałych dodatków.

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy