Reklama

Kapusta nie tuczy

Jest bogata w witaminy, ale ciężkostrawna.

Francuzi twierdzą, że kapusta jest doskonałym lekiem przeciw obrzękom spowodowanym zatrzymaniem wody w organizmie. Amerykańscy naukowcy uważają, że codzienne spożywanie kapusty zapobiega chorobom jelita grubego, a Szwajcarzy przygotowali nawet gotowe preparaty z jej soku.

Warzywo to jest bogate w:

- witaminy: C, nieomal komplet B, A (10000 j.m. w 100 gramach), cenne i rzadkie witaminy E i K;
- sole mineralne - wapń, potas, magnez, siarka (świetna na cerę paznokcie i włosy), arsen (bardzo rzadki w produktach, a w minimalnych dawkach konieczny dla zdrowia) i żelazo.

Reklama

Świeży sok wspomaga leczenie wrzodów żołądka i anemii, natomiast świeże liście ogrzane w gorącej wodzie, lekko sprasowane, stosuje się jako okłady na szyję i dekolt w przypadku przewlekłych infekcji gardła.

Kapusta bez względu na rodzaj byłaby bezcenną i zdrową jarzyną, gdyby była lżej strawna i nie fermentowała w żołądku, powodując wzdęcia i gazy. Dlatego nie nadaje się dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym oraz chorą wątrobą. Gotowana natomiast lub duszona traci swe właściwości lecznicze. Zalecana jest osobom otyłym, gdyż zaspokoi ich głód bez odkładania zbędnych kalorii: 100 g zawiera tylko 40 kalorii.

Więcej porad:

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: kapusta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama