Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kakao: Coś dla ciała, coś dla zmysłów!

Poprawia humor, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a zwiększa... apetyt na seks!

Obudzi słodkie wspomnienia z dzieciństwa, ale nie tylko! Także obniży ci cholesterol i doda wigoru w sypialni...

Reklama

Napój z nasion kakaowca docenili już Majowie 300 lat p.n.e. Takim wieczornym "drinkiem" wzmacniali się później i Aztekowie. Europejczyków, którzy zawitali do ich władcy, gorzki napój nie zachwycił.

Ale nie dla walorów smakowych Montezuma się nim raczył. Dzięki niemu miał siłę sprostać w sypialni wymaganiom swoich licznych żon. Pobudzenie jak po amfetaminie! Ziarna kakaowca trafiły na hiszpański dwór: po eksperymencie z cukrem napój zyskał uznanie. A dziś o kakao dowiadujemy się coraz więcej i coraz bardziej je cenimy. To źródło wielu pierwiastków, jak magnez, wapń, chrom czy żelazo.

Działa więc wzmacniająco, wspomaga krew, kości, mózg. W jego ziarnach znajduje się także tryptofan, niezbędny do wytwarzania serotoniny, czyli hormonu odpowiadającego za dobry nastrój. Ale nie tylko.

W składzie kakao znajdziemy też fenyloetyloaminę, zwaną... "czekoladową amfetaminą". Wywołuje ona uczucie podekscytowania - nic więc dziwnego, że kakao zaczęto doceniać jako środek odstresowujący i... pobudzający zmysły. Działa jak afrodyzjak.

Aztekowie mieli rację! Sił żywotnych kakao doda także, spowalniając proces starzenia się organizmu. To zasługa obecności przeciwutleniaczy, które z jednej strony zwiększają odporność na wirusy i działają antynowotworowo, a z drugiej sprawiają, że naczynia krwionośne się rozszerzają, co pozwala na sprawniejszy przepływ krwi i lepsze dotlenienie wszystkich tkanek.

Dodatkowo związki te zadbają o układ krążenia, obniżą poziom złego cholesterolu i zapobiegną powstawaniu skrzepów. Dla miłośników kakao oznacza to w praktyce mniejsze ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i nadciśnienia tętniczego! W kakao występuje też teobromina, która łagodzi uporczywy kaszel.

Gdy więc męczy przeziębienie, sięgaj po kakao. Wypić kakao czy zjeść czekoladę? Chociaż czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca, to nie zawiera już tak wielu cennych substancji co kakaowy proszek. Po prostu traci je w procesie produkcyjnym. Jeżeli więc masz do wyboru kostkę czekolady i kubek kakao, wybierz napój. Niestety tylko kakao naturalne ma te wszystkie właściwości prozdrowotne. To rozpuszczalne jest bardzo mocno przetworzone i głównie zawiera cukier...

Produkt uboczny: masło kakaowe


Tłuszcz, który wytwarza się po oddzieleniu miazgi kakaowej jest pyszny, ale mocno kaloryczny (to baza tzw. białej czekolady);

Stanowi za to doskonały kosmetyk - działa ujędrniająco i odżywczo. Warto stosować go np. zamiast balsamu do ciała lub odżywki do włosów;

Ma właściwości przeciwzapalne i łagodzące - koi podrażnienia skóry, przyspiesza gojenie ran.

AGNIESZKA PACUŁA

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje