Reklama

Jak zapobiegać migrenie

Najważniejsze zasady diety.

Sposób żywienia ma w przypadku migren duże znaczenie. Wiele osób cierpi na migreny z powodu nietolerancji pokarmowej wywołanej przez nabiał, gluten, jabłka, seler, pietruszkę czy inne warzywa. Najlepiej kolejno odstawiać te produkty i obserwować, czy napady migrenowe znikają. Jakie są inne zalecenia?

Cztery banany w tygodniu: Są doskonałym źródłem witaminy B6, niezwykle istotnej dla układu nerwowego (poprawia ukrwienie mózgu). Mają też dużo potasu zapobiegającego skurczom.

Ryby, olej lniany i rzepakowy: Jeśli jesteś migrenowcem, pamiętaj o dostarczaniu organizmowi nienasyconych kwasów omega- 3 zawartych w rybach (np. makreli, śledziach) i olejach.

Reklama

Kawa i cytryna: Sok z połówki cytryny wlej do espresso i wypij. Kofeina z kwasem askorbinowym powoduje szybkie rozszerzenie obkurczonych naczyń i dotlenienie mózgu.

Więcej wody: Jak wynika z badań, migrena częściej dotyka osoby pijące mało wody, a dużo napojów z puszek czy słodzonych soków. Wypijaj minimum litr wody dziennie.

Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: migrena
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy