Reklama

Jak uniknąć wzdęć po strączkowych?

​Wywołują je zawarte w grochu czy fasoli węglowodany. Pozbędziesz się ich, odpowiednio przygotowując warzywa. Wypróbuj jeden z poniższych sposobów.

Nasiona zalej gorącą wodą i mocz przez 1-2 godziny. Dolewaj wrzątku w miarę, jak ziarna chłoną wodę - powinny być przykryte. Odcedź i znów zalej świeżym wrzątkiem. Ugotuj.

Nasiona zalej zimną wodą na 8 godzin. Zagotuj (jeśli trzeba, dolewając wody). Odcedź i zalej świeżą wodą. Uwaga! Nie mocz nasion dłużej niż 12 godzin, bo sfermentują. 

Włóż nasiona do zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Odcedź, zalej świeżą wodą, zagotuj i odcedź. Znów zalej wodą i gotuj na dużym ogniu, aż będą miękkie. Uwaga! Do gotowania nasion dodawaj przyprawy, które wspomagają trawienie - na szklankę ziaren łyżkę majeranku, łyżeczkę kminku lub czarnuszki. 

Reklama

Najważniejsze jest to, żeby wszystkie nasiona moczyć oraz gotować odpowiednio długo. Jeśli planujesz włączyć nasiona do diety na stałe, zacznij od jedzenia po 1-2 łyżek codziennie przez pierwszych kilka tygodni. W tym czasie w jelitach powstanie przyjazna flora bakteryjna, która będzie pomagać je trawić. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy