Reklama

Jak pokonać migrenę

Dokucza aż 4 milionom Polaków, w tym o wiele częściej kobietom. Na migrenę nie ma leku, ale zioła mogą ją załagodzić.

Objawia się bólami głowy, które mogą wywoływać mdłości, światłowstręt, piski w uszach i wyłączyć cię z normalnego życia.

Jak uniknąć ataku migreny?

Uważaj na to, co jesz

Omijaj z dala żywność bogatą w glutaminian sodu. To np. zupy i sosy w proszku, kostki rosołowe, dania gotowe: konserwy mięsne, wędliny, pasztety, kupne potrawy w słoikach. A także przyprawy w płynie. 

Nie nadużywaj produktów zawierających azotany i azotyny. A te znajdują się w wędlinach: kiełbasie, peklowanej szynce, salami.

Unikaj czekolady i czerwonego wina.

Reklama

Parz zioła przeciwbólowe

Łyżkę ziela złocienia maruny zalej szklanką wrzątku, parz 30 min. Pij dwa razy dziennie między posiłkami (na silny ból dosyp 1/4 łyżeczki imbiru). Zapobiegawczo pij na 2 godziny przed snem.

5 gałązek rozmarynu zalej szklanką wrzątku, parz 5 min, dodaj łyżkę miodu. Pij raz dziennie.

Zalej szklanką wrzątku łyżeczkę kory wierzby, parz 10 min. Pij kubek dziennie.

Gdy migrena powoduje u ciebie zaburzenia żołądkowo-jelitowe (bóle, nudności), zaparz miętę pieprzową (pij 2 razy dziennie).

Pamiętaj!

 Nie nadużywaj środków przeciwbólowych, bo bardzo obciążają wątrobę!

By ustrzec się ataku, unikaj wystawiania się na silne światło, wysokie dźwięki i drażniące zapachy.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy