Reklama

Jak obniżyć poziom trójglicerydów?

Nie bolą, a zagrażają sercu i wątrobie Co dwa-trzy lata warto zrobić podstawowe badania. a wśród z nich - profil lipidowy, czyli poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Większość z nas zwraca uwagę przede wszystkim na wysoki cholesterol. Niewielu obawia się wysokiego poziomu trójglicerydów we krwi. Tymczasem ich nadmiar może być równie groźny dla zdrowia jak wysoki cholesterol. Prowadzi do otyłości, cukrzycy, chorób serca i układu krążenia.

Małe kuleczki tłuszczu szkodzą sercu,  wątrobie. I choć są one niezbędne jako źródło energii i nośnik witamin, ich nadmiar może być poważnym problemem.

Gdy poziom trójglicerydów jest wyższy niż 150 mg/dl (1,7 mmol/l), rośnie ryzyko zmian miażdżycowych w tętnicach i wyraźnie zwiększa się ryzyko chorób serca i układu krążenia oraz zapalenia trzustki. 

Reklama

Skąd ten problem?

Najczęściej fundujemy go sobie sami. Jemy za dużo, za tłusto i za słodko. Nie ruszamy się, nie spalamy więc tłuszczów, tylko je gromadzimy. By uniknąć kłopotów, trzeba zmienić styl życia, kontrolować wagę, zmienić dietę na zdrowszą, unikać tłustych i wysokokalorycznych posiłków wprowadzając w ich miejsce więcej surowych warzyw.

Warto wykluczyć słodycze - nadmiar zawartych w nich cukrów prostych sprzyja wytwarzaniu trójglicerydów i ich gromadzeniu w organizmie. Menu wzbogać w żywność, która pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów we krwi, a są to: herbata pu-erh, awokado, zielone warzywa, jabłka, płatki owsiane, ryby morskie, pełnoziarniste pieczywo.

 Awokado

Ma sporo tłuszczów,  są to jednak zdrowe, nienasycone tłuszcze, które m.in. pomagają obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, a przez to zmniejszą ryzyko chorób serca i układu krążenia. Takie działanie ma kwas oleinowy obecny w awokado.

Jabłka

Zjedz dwa jabłka ze skórką dziennie,  a unikniesz wizyt u kardiologa. A wszystko dzięki pektynom. Utrudniają one przyswajanie tłuszczów z posiłku, a dzięki temu wspomagają pracę serca i układu krążenia. Zawarte w jabłkach flawonoidy (kwercytyna) skutecznie zapobiegają tworzeniu się zakrzepów.

Herbata Pu-Erh

Czerwona herbata zawiera sporo polifenoli oraz kofeinę. Pobudza wytwarzanie soków trawiennych i pracę jelit, co przyspiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów. Liście zalej wodą  o temperaturze 95°C lub niższej, pozostaw pod przykryciem kilka minut.

Żurawina

Da nam flawonoidy. To substancje rozszerzające naczynia krwionośne, przeciwdziałające zakrzepom, regulujące poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Regularne picie trzech szklanek soku żurawinowego dziennie prowadzi do wzrostu dobrego cholesterolu HDL  o 10 proc.,  co przekłada się na zmniejszenie ryzyka chorób serca  aż o 40 proc.

Pieczywo pełnoziarniste

Ma niski indeks glikemiczny, jest sycące  i zaspokaja głód dłużej niż pieczywo jasne. Dzięki temu przyswajamy mniej cukrów prostych po zjedzeniu kromki ciemnego pieczywa. Tak powstaje mniej tłuszczów i poziom trójglicerydów spada.

Sałata

Jest bogatym źródłem błonnika  w codziennej diecie. A on utrudnia  przyswajanie tłuszczów z posiłków. Dlatego jedząc wędlinę czy mięso  w towarzystwie zielonych warzyw, przyswoisz mniej tłuszczu niż jedząc  je tylko z pieczywem.

Ryby morskie

Są źródłem kwasów omega-3, które pomagają usuwać nadmiar tłuszczów z organizmu. Prócz tego zmniejszają krzepliwość krwi, co hamuje wzrost blaszek miażdżycowych w tętnicach. Efekt terapeutyczny można osiągnąć stosując dietę bogatą w tłuste ryby morskie. Minimalna dawka to 100-150 g  ryb morskich 2-3 razy w tygodniu.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy