Reklama

Jak gotować zdrowiej i mniej kalorycznie?

Kilka prostych sposobów i odpowiedni sprzęt sprawią, że dania będą bardzo smaczne i aromatyczne, a jednocześnie zdrowe i mniej tuczące.

Olej na patelnię nanoś pędzelkiem, dzięki temu zużyjesz go znacznie mniej. Możesz też przelać olej do butelki ze spryskiwaczem albo kupić ten tłuszcz w sprayu.   

Nie tylko makaronu czy ryżu, ale także warzyw nie gotuj do miękkości, ale zjadaj al dente. Dzięki temu mają niższy indeks glikemiczny, a więc nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. 

Gotuj na parze. W wodzie warzywa tracą blisko 70 proc. składników mineralnych, w tym większość witamin i flawonoidów, a na parze - tylko 30 proc. Jeśli jednak wolisz gotować w sposób tradycyjny, wrzucaj produkty  do wrzątku, a nie do zimnej wody - im mniej się moczą, tym więcej cennych składników zachowują.

Reklama

Używaj:

Szybkowara - przy gotowaniu wykorzystuje wysokie ciśnienie, dzięki czemu skraca jego czas nawet o 70 procent. Nie trzeba dokładać tłuszczu. Dodaje się znacznie mniej wody, niż przy tradycyjnym gotowaniu, więc produkty zachowują składniki odżywcze, intensywne kolory, jędrność i soczystość. Zużywa o połowę mniej energii niż płyta elektryczna.

Wolnowara - gotuje wolno (dania mięsne: 7-8 godz., warzywne: 2-3 godz.). Można gotować wszystko, co nie wymaga mieszania. Nie trzeba stać przy kuchni, gdy cykl gotowania się kończy, urządzenie przechodzi w tryb podtrzymywania temperatury i danie nie ostygnie. Jest tani w użytkowaniu, a potrawy są bardzo aromatyczne.

Garnka rzymskiego - to naczynie do pieczenia z silnie wypalonej naturalnej gliny. Porowate ścianki wchłaniają płyny - przed użyciem moczy się je 15 minut w wodzie, która paruje podczas pieczenia. Nie trzeba dodawać tłuszczu. Można upiec mięso, ryby, zapiekanki, chleb, lasagne. Dania nie wysychają, są  bardzo soczyste.    

Grill elektryczny - dzięki niemu potrawy z grilla możesz jeść cały rok. Przygotujesz je, w przeciwieństwie do tradycyjnego grilla - bez niezdrowego dymu i bez użycia tłuszczu. Mięso i warzywa będą chrupiące, soczyste i równomiernie obsmażone.

Zobacz również:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy