Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak działają roślinne antybiotyki?

Czosnek, cebulę i chrzan cechuje ostry, palący smak. Wszystkie je łączy też to, że są silnymi antybiotykami.

Czemu tak działają? Czosnek i cebula zawierają alliinę, z której powstaje allicyna, hamująca rozwój bakterii, grzybów i wirusów.

Reklama

Ta substancja jest wydychana wraz z powietrzem. W trakcie tego procesu niszczy wszelkie zarazki w układzie oddechowym.

Cebula to również źródło kwercetyny - flawonoidu o właściwościach przeciwzapalnych.

Obydwa warzywa dodawaj do sałatek i jedz  na kanapkach.

Właściwości antybiotyczne mają też olejki eteryczne chrzanu. Wystarczy zetrzeć kawałek korzenia, by zaczęły się z nich wydzielać lecznicze
izotiocyjaniany.

Antybakteryjnym skarbem chrzanu są też lizozym i alkohol. Dlatego codziennie przemycaj łyżeczkę świeżo utartego chrzanu  w sałatkach i pastach.

W sytuacjach awaryjnych zastosuj poniższe terapie.

Cebulowy syrop przeciwkaszlowy. 2 utarte cebule wymieszaj z 4 stołowymi łyżkami miodu. Podgrzewaj na małym ogniu do wrzenia. Jedz co 3 godziny po 1 łyżce.

Czosnkowe inhalacje na katar. Wyciśnij sok z kilku ząbków czosnku i połowy cebuli. Nasącz sokiem tamponik z waty i płytko włóż na minutę do dziurki nosa. Przygotuj nowy tampon i włóż na krótko do drugiej dziurki. 

Chrzanowy napój na grypę. Utrzyj pół korzenia chrzanu, zalej połową szklanki chłodnej wody, odstaw na około pół godziny pod przykryciem. Przecedź, dodaj 1 łyżeczkę miodu, wymieszaj. Pij  3 razy dziennie po  1 łyżeczce.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje