Reklama

Jak często jeść nowalijki?

​Rzodkiewka, koperek, szczypior... O tej porze roku pochodzą one jeszcze z upraw szklarniowych. Dla nas oznacza to, że zawierają dużo azotanów, które podczas trawienia redukują się do szkodliwych azotynów. Te z kolei mogą się przekształcać w jeszcze bardziej niebezpieczne nitrozoaminy.

Ale uwaga, takie szkodliwe związki kryją się też w wędlinach i serach - przy okazji: warto je ograniczyć. Co więcej - szkodliwe związki w nowalijkach są mniej groźne, bo ich działanie neutralizuje witamina C. 

Nowalijki z największym stężeniem niezdrowych związków: szczypiorek cebulka dymka szpinak sałata rzodkiewka marchewka. Mniej szkodliwych substancji zawierają ogórki i pomidory.

Czy mają wartości odżywcze? Owszem, zawierają mniej witaminy C i bioflawonoidów, ale oprócz tego są tak samo bogate w witaminy i mikroelementy, jakie dostarczają warzywa rosnące pod gołym niebem. Nie należy ich jednak traktować jako główne źródło witamin.

Reklama

Jak kupować? 

Wybieraj warzywa zdrowe bez plam, pleśni i przebarwień. Żółty może świadczyć o tym, że do ich uprawy zastosowano za dużo nawozów.  

Unikaj też przerośniętych i spękanych warzyw. Przed spożyciem marchewki odcinaj końcówki, bo w nich gromadzi się najwięcej azotanów.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy