Reklama

Hashimoto: Jak odtruwałam swój organizm?

Hashimoto jest agresywną chorobą autoimmunologiczną, która atakuje tarczycę, prowadząc do jej degeneracji. Tarczyca zaś ma wpływ na cały nasz organizm. Beata Abramczyk, autorka książki "Hashimoto. Droga do uzdrowienia siebie", uważa, że w walce z tą chorobą ważne jest odtruwanie organizmu z zalegających w nim toksyn, które upośledzają działanie narządów wewnętrznych i zakłócają równowagę całego organizmu. Abramczyk proponuje wprowadzenie do codziennej diety naparu z czystka – od tysięcy lat stosowanego w medycynie naturalnej i znanego ze swoich właściwości prozdrowotnych.

Przeczytaj fragment książki Beaty Abramczyk "Hashimoto. Droga do uzdrowienia siebie"

Zaczęłam wdrażać mój plan, czyli zmieniłam dietę i zażywałam probiotyk. Jednocześnie postanowiłam codziennie pić czystek, aby odtruwać swój organizm z toksyn i metali ciężkich. Dowiedziałam się o nim przypadkiem w pracy od koleżanki Moniki, która konsekwentnie pilnowała przez cały rok, abyśmy codziennie go piły. Monika również wprowadziła w moje życie regularne posiłki, co - jak się później okazało - było bardzo istotne w mojej kuracji.

Reklama

Dlaczego czystek jest tak ważny? Ludzie korzystali z dobroczynnych właściwości czystka już od IV w. p.n.e. Leczono nim trudno gojące się rany. Jego angielska nazwa to "kamienna róża". Czystek rośnie głównie w okolicach Morza Śródziemnego i w północnej Afryce, ale można go też znaleźć w regionie Kaukazu. Już w czasach starożytnych roślina ta była pozyskiwana jako osławiona żywica laudanum. Jest o niej wzmianka w Biblii: ladanum (z jęz. hebrajskiego) lub Rose of Sharon, jeden z dwunastu olejków biblijnych. Roślina ta oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich, jest naturalnym antybiotykiem i antyperspirantem. Nie stwierdzono też żadnych skutków ubocznych związanych z jej stosowaniem.

W 1999 roku czystek został okrzyknięty rośliną roku. Napar z niego w codziennej diecie działa przede wszystkim antyoksydacyjnie i wzmacnia układ immunologiczny, co ważne szczególnie dla osób, które zmagają się z chorobą autoimmunologiczną. Czystek jest też jednym z najbogatszych źródeł w polifenoli - związków należących do grupy substancji roślinnych, które hamują powstawanie wolnych rodników, a już wytworzone mogą "posprzątać". Wolne rodniki są o tyle niebezpieczne, że mogą powodować uszkodzenie kodu genetycznego, a to prowadzi do powstania nowotworów oraz zaburzenia pracy układu krążenia, mózgu i innych narządów. Są także przyczyną miażdżycy naczyń krwionośnych. Dlatego tak ważne, byśmy dostarczali w swojej diecie jak najwięcej polifenoli, które wykazują doskonałe własności antybiotyczne, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwhistaminowo.

Leczniczą moc czystka stwierdzono w przypadku grypy, ostrego zapalenia migdałków, w stanach zapalnych, infekcjach wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Czystek jest skuteczny także w leczeniu boreliozy - niemieccy leśniczy stosują tę roślinę w profilaktyce przeciw kleszczom. Pomaga również w leczeniu chorób nowotworowych, żołądka i jelit. Dzięki tak wielkiemu bogactwu polifenoli czystek działa silnie odtruwająco na organizm. Polifenole wiążą się z jonami metali ciężkich, jakich nie brakuje obecnie w zanieczyszczonym środowisku.

Czystek wiąże te toksyczne substancje i usuwa je z organizmu. Dzięki temu można też zauważyć po pewnym okresie stosowania naparu z czystka, że zmienia się zapach naszego ciała. Wydzielany pot pozbawiony zostaje przykrego zapachu toksyn. Oprócz polifenoli czystek zawiera też taniny, cyneol, limon czy eugenol. W porównaniu z zieloną herbatą potencjał antyoksydacyjny naparu z czystka jest trzykrotnie wyższy od zielonej herbaty. A ponieważ nie zawiera teiny, teofiliny i teobrominy mogą z powodzeniem pić go dzieci od trzeciego roku życia, kobiety w ciąży, matki karmiące i osoby starsze. Naparem z czystka można również płukać jamę ustną, ma działanie antybakteryjne, więc niszczy drobnoustroje i lekko wybiela zęby. Działa też alkalizująco na krew, co ma duże znaczenie w diecie wysokobiałkowej osób odchudzających się.

Ważne, by kupować susz z upraw ekologicznych, kontrolowanych i żeby składał się niemal w całości z suszonych listków i kwiatów. Ale by skorzystać z leczniczych właściwości tego zioła, trzeba je stosować regularnie przez dłuższy czas. Ja piłam napar codziennie przez rok, a teraz staram się co najmniej dwa trzy razy w tygodniu i zawsze, kiedy czuję, że coś w moim organizmie szwankuje. (...)

Przygotowanie naparu z czystka: czubatą łyżeczkę czystka zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem około 10 minut. Napój można posłodzić miodem, skropić sokiem z cytryny, a latem schłodzić lub pić z kostkami lodu i listkiem mięty.

Beata Abramczyk, książka "Hashimoto. Droga do uzdrowienia siebie"


Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama