Reklama

Grudki na powiekach

​Kępki żółte, zwane też żółtakami, nie tylko szpecą, ale także świadczą o wysokim poziomie cholesterolu. Pozbędziesz się ich, zmieniając dietę.

Dlaczego powstają

Kępki żółte to grudkowate zmiany na skórze tworzące się najczęściej na powiekach. Są niegroźne, ale musisz zadbać o zmniejszenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Zmiana diety może zahamować powstawanie żółtaków, a nawet sprawić, że znikną. 

Jeśli mimo zmiany jadłospisu kępki nie zmniejszą się, można je usunąć chirurgiczne lub za pomocą lasera.

Włącz je do jadłospisu

Produkty szczególnie korzystnie wpływające na redukcję żółtaków i zapobiegające tworzeniu się nowych. 

Jedz dwa razy w tygodniu: 

✦ Awokado. Jest bardzo bogate w zdrowe tłuszcze, obniżające poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Zawiera kwas omega-9, który poprawia stan skóry i udrażnia tętnice. 

✦ Porcję tłustej ryby morskiej ze względu na kwasy omega-3 rozpuszczające złogi cholesterolu.  

✦ Surówkę z kiszonej kapusty lub innych kiszonych warzyw. Są bogate w witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B3, ułatwiające trawienie tłuszczów. 

Trzy razy w tygodniu: 

✦ Pomarańczę lub pół grejpfruta. Obfitują w pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik, który zapobiega odkładaniu się cholesterolu. 

✦ Porcję jarmużu lub szpinaku. Zawierają dużo witaminy A, niezbędnej dla zdrowia i dobrej kondycji skóry. 

Codziennie: 

✦ Jedną duszoną, pieczoną lub gotowaną cebulę. Zawarte w niej kwercetyna i siarka skutecznie redukują zły cholesterol. 

✦ Garść migdałów. Mają mnóstwo witaminy E, która utrudnia odkładanie się cholesterolu w tętnicach oraz w postaci kępek żółtych. 

✦ Łyżkę siemienia lnianego - obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Nasiona lnu możesz dodawać do płatków śniadaniowych, jogurtu.

>>> Sprawdź na następnej stronie, jakich składników unikać, gdy borykasz się z żółtakami <<<

Reklama

Dostarcz błonnika

Pomoże ci obniżyć cholesterol i powstrzymać tworzenie się nowych grudek. 

Często jedz:

- pełnoziarniste pieczywo, ciemny ryż i makaron, jabłka, warzywa korzeniowe - marchew, pietruszkę, buraki;

- grube kasze (gryczaną, pęczak), płatki zbożowe. Warzywa strączkowe - fasolę, groch, soczewicę;

- na przekąskę - suszone owoce, orzechy, migdały.

Tego unikaj

Smażonych potraw - zawierają tłuszcze nasycone, które podnoszą poziom cholesterolu. 

Podrobów - mają bardzo dużo cholesterolu. Cukru i węglowodanów prostych (biała mąka, biały ryż) - zwiększają stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.

To stosuj

Nasiona kozieradki - hamują wchłanianie tłuszczów. Łyżkę ziaren zalej szklanką letniej wody i zostaw na noc. Rano na czczo wypij płyn. 

Ocet jabłkowy - pomaga obniżyć cholesterol. Pij na czczo szklankę wody z łyżką octu. Stosuj na przemian z kozieradką.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy