Reklama

Dzięki tym produktom można szybciej chudnąć

Te produkty dają uczucie sytości, przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej.

Nie trzeba sięgać po sztuczne wspomagacze odchudzania i suplementy diety, gdy pod ręką są te naturalne produkty wspomagające spalanie tłuszczu. Znajdziemy je w kuchni. Mają tę przewagę, że można je jeść w zasadzie bez ograniczeń, nie sposób przedawkować i są sporo tańsze.

Nie mają szkodliwych działań ubocznych, tak jak sztuczne suplementy, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Zawierają bowiem witaminy i składniki mineralne dbające o urodę, wspomagające pracę mózgu, serca i układu krążenia.

Dzięki temu zapobiegają wielu przewlekłym chorobom. I, co najważniejsze, są naprawdę tanie i powszechnie dostępne. Trzeba przy tym pamiętać, że same płatki owsiane, seler naciowy, jabłka, grejpfruty, kapusta, cukinia czy woda z cytryną - nie wystarczą.

Reklama

By chudnąć i utrzymać pożądaną wagę, należy wspomagać się nimi w trakcie diety odchudzającej i potem, gdy już stracisz na wadze. To łatwe, bo te produkty są smaczne i sycące.

Grejpfrut

To niskokaloryczna (średni owoc ma 72 kcal) orzeźwiająca witaminowa bomba. Wzmacnia odporność i wspomaga odchudzanie. Miąższ z jednego owocu dostarcza więcej witaminy C niż potrzebujemy każdego dnia. Do tego ma sporo witamin z grupy B przyspieszających metabolizm oraz potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody. Koniecznie jedz je z białą skórką.

Kapusta

Jest niskokaloryczna, ma sporo błonnika oraz niski indeks glikemiczny. Działa odchudzająco zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. W formie niskokalorycznej zupy kapuścianej jest jednym z najskuteczniejszych wspomagaczy odchudzania.

Cukinia

Powinna pojawiać się w menu osób, które chcą zrzucić kilogramy. 100 g warzywa dostarczy 15 kcal. Dodatkowo cukinia ma sporo witamin z grupy B, które uczestniczą m.in. w procesie zamiany węglowodanów na energię. Regularnie spożywana cukinia usprawnia trawienie. Można ją gotować, grillować, dusić, jeść na surowo. Najzdrowsze są młode warzywa o cienkiej, zielonej, aksamitnej skórce - dadzą błonnik.

Seler naciowy

Zielone łodygi w 94 proc. składają się z wody. Dlatego sięgając po seler nie trzeba liczyć kalorii, bo cała łodyga da nam tylko 7 kcal. Warzywo ma właściwości moczopędne - pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, odpowiedzialnej za obrzęki i zwiększenie masy ciała. Ponadto twarde włókna, które nie są trawione, przyspieszają przemianę materii.

Zielona herbata

Badania potwierdzają, że zielona herbata jest jedynym z najskuteczniejszych wspomagaczy odchudzania. Wypijanie 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie pomaga zrzucić 1,5 kg w ciągu 3 miesięcy. Odpowiadają za to m.in. katechiny.

By herbata była skuteczna, zalej susz wodą o temp. 70-80°C, zaparzaj 3 min, nie dosładzaj.

Kasza jaglana

Jest źródłem błonnika pokarmowego - niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Reguluje pracę jelit, przeciwdziała zaparciom, przyspiesza przemianę materii. W połączeniu z warzywami (pomidorem, papryką, natką, surową marchewką) syci, a nie tuczy, hamuje łaknienie i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Ugotuj ją na sypko, dodaj łyżkę oliwy, natkę pietruszki, surową marchewkę, ząbek czosnku, sól i pieprz - i gotowe!

Woda z cytryną

To dobry sposób na poranny detoks. Zawarte w napoju terpeny pobudzają enzymy trawienne i usuwają toksyny z organizmu. Napój świetnie odkwasza organizm, bo ma odczyn zasadowy. Zawarte w cytrynie flawonoidy zapobiegają podjadaniu słodyczy.

Przepis na sałatkę z selerem naciowym

Składniki:

  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół dojrzałego awokado
  • garść orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • łyżeczka miodu
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

1. Jako pierwszy przygotuj sos: wymieszaj oliwę, miód i sok z cytryny. Jabłko pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Seler naciowy również pokrój na cienkie plasterki, dopraw solą, skrop sokiem z cytryny. Awokado obierz, pokrój w kostkę lub cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Pomidorki przekrój na pół.

2. Składniki wymieszaj, posyp zrumienionymi orzechami i świeżo zmielonym pieprzem, polej sosem.

Zobacz również:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy