Reklama

Domowe sposoby na obniżenie poziomu cholesterolu

Ponad 2/3 cholesterolu krążącego we krwi wytwarza wątroba, pozostała część pochodzi z pożywienia.

Dlatego główną przyczyną jego podwyższonego poziomu jest nieodpowiednia dieta - jemy za dużo i za tłusto. Aby zapobiec chorobom, warto ograniczyć białko zwierzęce (mięso i wędliny), węglowodany proste (słodycze) oraz sól. Wprowadźmy natomiast pokarmy bogate w błonnik (warzywa, kasze, pełnoziarniste pieczywo), które normują poziom cholesterolu.

Ogólna norma nakazuje, by tzw. złego cholesterolu (inaczej lipoprotein niskiej gęstości, w skrócie LDL) było jak najmniej, natomiast tzw. dobrego (w skrócie HDL) - jak najwięcej. Wówczas układ krążenia serce dobrze pracują. Gdy jest odwrotnie (dużo LDL, mało HDL), mogą rozwinąć się groźne choroby, np. wieńcowa.

Reklama

Praktyczne wskazówki

Tłuszcz. Staraj się ograniczać w diecie tłuszcze zwierzęce. Wycinaj tłuszcz z mięsa. Piecz je w folii, gotuj lub duś. Nie smaż na tłuszczu!

Płatki. Zamiast płatków kukurydzianych jedz owsiane. Zawarty w nich beta-glukan obniża poziom złego cholesterolu.

Kasze. Ziemniaki zamień na grube kasze, ponieważ zawierają więcej błonnika. Zastąp też zwykły makaron razowym.

Używki. Palenie sprzyja podwyższeniu poziomu złego cholesterolu, ale już lampka czerwonego wina (od czasu do czasu, np. do niedzielnego obiadu) pomaga go obniżyć.

Domowe sposoby

Herbatka z dzikiej róży. Poziom złego cholesterolu obniżają zawarte w owocach róży flawonoidy. Łyżeczkę suszonych owoców zalej szklanką wrzątku i zaparzaj 15 minut. Przecedź. Pij 3 razy dziennie.

Napar z babki płesznik. 2 łyżeczki nasion zalej szklanką gorącej wody, zaparzaj 10 minut, przecedź i pij 2 razy dziennie. Nasiona babki są bogate w pektyny - które wydalają żółć (w niej jest cholesterol).

Olej z wiesiołka. To doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które normują poziom cholesterolu. Zażywaj dziennie łyżkę oleju lub trzy łyżeczki zmielonych nasion wiesiołka.

Ziarenka ostropestu. Codziennie spożywaj 2 łyżeczki do herbaty świeżo mielonych owoców ostropestu (wyglądają jak małe nasionka). Popijaj letnią wodą. Możesz też dodawać je do zupy lub jogurtu.

Zobacz również:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy