Reklama

Dlaczego warto pić kakao

Gorące kakao kojarzy nam się najczęściej z beztroską dziecięcych poranków.

Warto jednak powrócić do dawnych zwyczajów, i ponownie zaprosić kakao na nasz stół. Ten napój może bowiem z powodzeniem zastąpić poranną kawę. Pobudza, dodaje energii, a do tego jest bardzo zdrowy!

Dobroczynne właściwości:

 - Kakao zawiera teobrominę, która ma właściwości pobudzające. Właśnie z tego powodu warto pić je rano.

- Zespół Briana Buijsse’a z Instytutu Zdrowia Publicznego w Holandii wykazał, że osoby spożywające kakao są o 50 procent mniej narażone na śmierć z powodu choroby serca.

Reklama

- W prawdziwym kakao znajdziesz magnez, który przeciwdziała nadmiernemu zmęczeniu i utrzymuje właściwy rytm serca. Zdaniem amerykańskich naukowców picie gorącego kakao, dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom, chroni komórki mózgu m.in. przed alzheimerem.

- Z kolei prof. Norman Hollenberg z Harvardu na podstawie obserwacji Indian z Panamy dowiódł, że kakao działa przeciwnowotworowo i zapobiega cukrzycy.

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | magnez
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy