Reklama

Dlaczego warto jeść masło?

Drożeje teraz, ale lepiej nie zastępować go margaryną! Zawiera mnóstwo witamin: A, która neutralizuje działanie wolnych rodników i dba o wzrok; D zapobiegającą osteoporozie i E niezbędną dla zdrowia skóry.

W maśle znajduje się też kwas linolowy (CLA), znany z działania antynowotworowego: powstrzymuje on proces namnażania się komórek rakowych i zapobiega przerzutom. Czyli masło jest zdrowsze niż zapewniają producenci utwardzonych tłuszczów roślinnych.

Niestety zawiera również nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dlatego jego nadmiar nie jest wskazany osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, chorym na miażdżycę i zagrożonym zawałem.

A wiesz, że masło łatwo przygotujesz w domu?

Wlej do wysokiej miski śmietanę 30 proc. (o temp. pokojowej) i  ubijaj mikserem. Śmietana zmieni konsystencję z jednolicie płynnej na rzadką maślankę z oddzielonymi grudkami maślanymi. Odcedź je na sitku, uformuj, przełóż do pojemnika. Przechowuj w lodówce do ok. 10 dni. Możesz je też zamrozić

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy