Reklama

Dlaczego warto jeść czosnek

​O tym, że wzmacnia odporność, wie każda z nas. Ale to zaledwie ułamek jego możliwości.

Pomoc dla serca: To dzięki allicynie występującej w czosnku ma on korzystny wpływ na serce. Zapobiega nie tylko stwardnieniu naczyń krwionośnych, ale poprawia też krążenie krwi w całym ciele. Pod jego wpływem obniża się ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Zmniejsza ryzyko raka: Według naukowców zjadanie porcji mniejszej niż ząbek dziennie zmniejsza ryzyko nowotworu gruczołu krokowego o połowę. Czosnek hamuje również tworzenie się azotynów - związków przyczyniających się do rozwoju raka żołądka.

Działa jak antybiotyk: Surowy czosnek rozgnieciony i przyłożony do trudno gojącej się rany radzi sobie z rozmaitymi infekcjami, np. grzybicą stóp czy chorobami uszu. Niszczy również rozmaite bakterie, w tym tę wywołującą zakażenia dróg moczowych. Zjadanie czosnku może zabezpieczyć ścianki jelita przed Helicobacter pylori, czyli bakterią, która sprzyja tworzeniu się większości wrzodów trawiennych.

Reklama

Jeśli zatem chcesz włączyć czosnek na stałe do swojego menu, pamiętaj, że świeży ma silniejsze działanie. Gotowanie hamuje tworzenie allicyny. Poza tym powinnaś go utłuc, posiekać lub pogryźć ząbek - tylko wtedy wydziela się z niego siarkowodór, który usprawnia przepływ krwi w żyłach.

A jeśli chcesz się pozbyć zapaszku, żuj natkę pietruszki.

Stosowanie czosnku jest przeciwwskazane u osób cierpiących na zapalenie żołądka i jelit oraz mających problemy z wątrobą.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy