Reklama

Dlaczego ten obiad musi być codziennie?

Nawał codziennych obowiązków, rodzina, praca, kariera, przestrzeń dla siebie.

Współczesna kobieta ma do zrobienia w ciągu dnia znacznie więcej niż jej odpowiedniczka jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Co więcej, zazwyczaj musi załatwiać kilka spraw naraz, a kończąc jedno zadanie, myśli już o następnym, by jakoś zmieścić się w jedynych 24 godzinach w ciągu doby. Pytania i dylematy kotłują się w kobiecej głowie, a jednym z najczęstszych, bo pojawiających się codziennie pytań, jest: "Co dziś na obiad?". Pytanie prozaiczne, ale jakże nam wszystkim znajome.

Proces przygotowania obiadu to niekończący się krąg czynności: planowanie, zakupy, gotowanie, jedzenie, planowanie, zakupy... Okazuje się, że w momencie, gdy kończymy jeden obiad, już szukamy pomysłu na następny. Zazwyczaj analizujemy, jakie dania były serwowane w ciągu ostatnich dwóch tygodni, jakiego smaku dawno nie było w naszym menu. Tu też jest miejsce na konsultacje z domownikami - zwłaszcza dziećmi, które mają przemożny wpływ na nasze decyzje kulinarne. Finalny pomysł jest kompromisem między ulubionymi smakami najbliższych a dbałością o rodzinny budżet. Niebagatelną rolę odgrywa również czas - współczesne zabiegane kobiety nie mają go zbyt wiele.  

Reklama

Dylematy współczesnej pani domu

 Eksperci marki Knorr spytali Polki, z jakimi problemami borykają się na co dzień podczas planowania obiadu. Ankietowanymi były kobiety w wieku 25-60 lat, odpowiedzialne za robienie zakupów i gotowanie dla rodziny, przygotowujące co najmniej 4 obiady w tygodniu. Oto, co najczęściej odpowiadały Polki:

  • Mam tylko 30 minut na przygotowanie posiłku.
  • Jestem znudzona przyrządzaniem tej samej potrawy dla mojej rodziny. Nawet jeśli mam mnóstwo pomysłów, to gotując dzień w dzień, te pomysły się wyczerpują.
  • Chcę stworzyć pyszne niedrogie danie dla mojej rodziny. Tylko jak to zrobić...
  • Zwykle robię zakupy w pośpiechu, dlatego jest dla mnie ważne, żeby nie błądzić między półkami sklepowymi.
  • Muszę zmieścić się w budżecie domowym.
  • Potrzebuję pomocy w sklepie, bo nie wiem co mam wybrać. Nie chcę rozwiązań, które wymagają wiele czasu i wysiłku, bo potrzebuję czegoś prostego.

 Z czasem przychodzi kryzys, który jest wynikiem monotonii niekończącego się planowania obiadowego menu. Wraz z nim następuje znudzenie, zniechęcenie i frustracja. Ale spokojnie - są na to sposoby! Rady bardzo proste, niby wszystkie to wiemy, ale warto o nich pamiętać, kiedy dopada nas "obiadowy zawrót głowy".

 Po pierwsze - baza  

Warto zastanowić się, na czym chcemy bazować, przygotowując obiad danego dnia. Mięso, warzywa, a może makaron? To kluczowa decyzja, bo pozwoli nam skupić się na konkretnych składnikach, dobrać dodatki. Z reguły podejmujemy ją, sprawdzając zawartość lodówki (a nuż mamy jeszcze zamrożoną pierś z kurczaka?) lub robiąc zakupy.

Często bowiem do sklepu udajemy się bez sprecyzowanego pomysłu, ale wizyta na dziale mięsnym czy warzywnym ułatwia nam decyzję - ładny schab zachęci nas do przygotowania mięsnego posiłku, a rozpoczynający się sezon na paprykę, że postanowimy ugotować leczo. Nasze decyzje mogą być teraz łatwiejsze, bo w tych miejscach w sklepach wielu sieci mamy obecnie szansę natknąć się na ulotki z inspirującymi przepisami szefów kuchni Knorr przygotowanymi w ramach programu "Prosty przepis na dziś". Dzięki nim szybciej znajdziemy pomysł na smaczny obiad: spaghetti bolognese, kurczak z patelni a może gulasz?

 Po drugie - dobór pozostałych składników

Rodzaj wybranego mięsa i sposobu jego obróbki pozwala już dobrać składniki konieczne do przygotowania potrawy oraz dodatków pasujących do niego. Podobnie wybór makaronu jako bazy podpowie nam, jakie danie przyrządzimy dziś czy jutro na obiad. Teraz już pozostaje nam spisać te składniki na kartce (lub opcja dla lubiących wyzwania - zapamiętać) i z listą udać się do sklepu. Niestety zazwyczaj skompletowanie wszystkich produktów zajmuje nam bardzo dużo czasu - chodzenie od alejki do alejki, od stoiska do stoiska. Natomiast dzięki programowi "Prosty przepis na dziś" powinno być łatwiej, bo w sklepach biorących w nim udział produkty służące do przygotowania całego dania znajdują się w bliskim sąsiedztwie. Ponadto na ulotkach z przepisami znajdziemy gotową listę składników do przygotowania dań. W rezultacie zakupy zrobimy szybciej i sprawniej.


Po trzecie - czas, czas, czas!

Planując obiad, musimy zastanowić się, jakim czasem dysponujemy na przygotowanie posiłku. Niestety, w dzisiejszych czasach cierpimy na chroniczny brak czasu. Przeciętnie na przygotowanie obiadu my - Polki w dniu powszednim mamy tylko ok. 30 minut. Z tego też powodu czujemy się bezpieczniej, gdy jesteśmy w stanie oszacować czas spędzony w kuchni. Dlatego trzeba koniecznie zwracać uwagę na szacowaną ilość czasu potrzebną na przyrządzenie dania podaną w treści przepisu lub na opakowaniach produktu.

 Po czwarte - modyfikuj!

 Często nie wiemy, co ugotować na obiad, bo martwi nas to, że "to już było". Rutyna - nie chcemy przygotowywać rodzinie wciąż tych samych posiłków. Jednak, jak radzą szefowie kuchni, często wystarczy jedynie lekko zmodyfikować danie, urozmaicić je, by domownicy docenili nowe pomysły. Przykładowo, zapiekanki makaronowe można przyrządzać na dziesiątki różnych sposobów, żonglując rodzajami mięsa i warzyw.

 Kilka prostych porad, a dzięki nim planowanie i przygotowywanie codziennych posiłków będzie znacznie prostsze. A więc do dzieła! Koniec ze zmartwieniami i rutyną na talerzu. Smacznego!




materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy