Reklama

Dlaczego powinnaś zacząć regularnie jeść jajka?

Nie bez powodu tak wiele osób regularnie zajada się jajkami. Korzyści płynących z ich spożywania jest naprawdę sporo. Oto niektóre z nich!

Chociaż nie wszyscy lubią jeść jajka,  bez wątpienia są one cennym źródłem białka i aminokwasów, a poza tym również m.in. witamin A, D i E. Zawierają luteinę, dzięki czemu pomagają zapobiegać chorobom związanym ze wzrokiem. 

Okazuje się, że są również dobre dla naszego układu nerwowego i przewodu pokarmowego, ponieważ dostarczają organizmowi lecytyny, która pomaga przeciwdziałać m.in. miażdżycy. 

Jeżeli tylko nie ma ku temu przeciwwskazań, (np. uczulenia lub innej niekorzystnej reakcji), to osoby na diecie również mogą bez obaw po nie sięgać, ponieważ jajka zapewniają uczucie sytości jeszcze na długi czas po ich spożyciu. Oczywiście warto jest zwrócić uwagę również na to, jakie jajka kupujemy w sklepie. Najlepiej wybierać te pochodzące z produkcji ekologicznych. 

Reklama

Jajka to nie tylko samodzielny posiłek. Stanową również przepyszny dodatek do sałatek lub kanapek, a niektórzy wręcz przepadają za domową pastą jajeczną.  

Dajcie znać, w której wersji lubicie je najbardziej! 

Zobacz także:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: jaja | właściwości | nawyki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy