Reklama

Dieta po zawale

​Podstawą tej diety są warzywa i owoce: brokuł, sałaty, jarmuż, szpinak, papryka, marchew, jeżyny, morele, jagody, borówki, żurawiny, jabłka. Zawierają antyoksydanty, dzięki czemu spowalniają postęp miażdżycy, oraz dużo błonnika, który utrudnia wchłanianie tłuszczów. A dieta po zawale powinna zakładać ich ograniczenie. Zrezygnuj z tłustych mięs i wędlin, podrobów oraz potraw smażonych. Wybieraj zdrowe tłuszcze nienasycone: tłuste ryby morskie, awokado, oliwę. Jedz dużo kasz, płatki owsiane, chudy twaróg, jogurt. Gotuj na parze albo piecz w folii.

Śniadanie 

Owsianka na wodzie z bananem, jagodami i łyżką jogurtu, kawa zbożowa z mlekiem lub dwie kromki razowego chleba z pastą z oliwek i polędwicą z kurczaka. Drugie śniadanie Połowa awokado skropiona sokiem z limonki, lemoniada z miodem albo dwa suchary, serek wiejski light, herbata owocowa. 

Obiad 

Barszcz ukraiński niezabielany, dwa małe ziemniaki z wody, dwa pulpety z indyka, kiszona kapusta z jabłkiem i olejem, kompot z owoców leśnych. Inna opcja: zupa jarzynowa, pęczak, pierś z kurczaka duszona w sosie własnym, surówka z selera i jabłka, kompot. 

Reklama

Podwieczorek 

Dwa ciastka owsiane, jabłko, morela, herbata czarna lub zielona. 

Kolacja 

Makaron razowy lub pełnoziarnisty z oliwą, czosnkiem i ziołami, garść wiśni albo bułka grahamka z żółtym serem light i ogórkiem małosolnym lub rzodkiewką.

Zobacz także:


 

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy