Dieta na odporność
Chcesz uniknąć przeziębienia i grypy? Te produkty pomogą zwalczać wirusy i bakterie.
Jesienne pluchy sprzyjają wirusom i bakteriom. By odeprzeć ich ataki, potrzebny jest sprawnie działający układ odpornościowy. A ten potrzebuje przede wszystkim odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Dlatego jak najszybciej wzbogać menu i ureguluj pory posiłków.
Jedz regularnie od czterech do pięciu niewielkich posiłków dziennie - to daje stałą dawkę energii i prozdrowotnych substancji wspierających układ odpornościowy.
Pamiętaj o spożywaniu przynajmniej trzech porcji świeżych owoców i warzyw. Dzięki nim dostarczasz organizmowi odpowiednią dawkę witamin: A, C, E i beta-karotenu oraz składników mineralnych ważnych dla odporności (cynk, magnez, żelazo).
Warto też pamiętać o produktach, które działają niczym leki przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, takich jak cebula i czosnek. Zawierają one związki siarki (m.in. allicynę), które skutecznie zapobiegają jesiennym infekcjom i wzmacniają odporność. Podobne działanie ma również miód, imbir, kurkuma, pigwa, a także kasza jaglana, ryby morskie oraz orzechy.
Dynia, marchew dostarczą beta-karotenu, który przekształca się w wit. A (pobudza organizm do wytwarzania przeciwciał).
Czerwone warzywa (pomidor, papryka) dają likopen i potas ważne dla układu krążenia i serca.
Zielone warzywa to bogactwo kwasu foliowego, żelaza, magnezu i witamin: B, C, E i K.
Zaś białe (czosnek, cebula) dostarczą allicynę (naturalny antybiotyk).
Jak przyrządzać? Jedz je surowe z odrobiną oliwy lub gotuj krótko (cztery minuty) na chrupko.
Ma sporo witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim da nam enzymy, które skutecznie niszczą bakterie i wirusy, a także uodporniają organizm na ich działanie.
Jak podawać? Najzdrowszy jest miód rozpuszczony w letniej przegotowanej wodzie o temperaturze nie wyższej niż 40°C.
Te bogate w witaminę C owoce nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne. Ale dadzą wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. A te są ważne dla odporności organizmu. Dadzą nam też polifenole - substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.
Jak przyrządzać? Cenne składniki ma syrop z owoców pigwy.
Działa antywirusowo, zmniejsza też stan zapalny błon śluzowych. Ma właściwości wysuszające, dzięki czemu zmniejsza ilość wydzieliny zalegającej w zatokach i oskrzelach. Ponadto jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspomagają nasz układ odpornościowy, biorąc udział w wytwarzaniu przeciwciał.
Jak przyrządzać? Opłucz, przelej wrzątkiem, gotuj na sypko ok. 20 min. Podawaj z siekaną natką, czerwoną papryką oraz z winegretem z czosnkiem.
Są źródłem pełnowartościowego białka oraz żelaza, potrzebnego do funkcjonowania układu immunologicznego.
Jak jeść? Jajko na twardo jest ciężkostrawne, dlatego lepszy będzie omlet lub jajko na miękko.
Są źródłem cynku, selenu i żelaza, które zwiększają ilość przeciwciał i hamują namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów.
Ile jeść? By poprawić odporność wystarczy zjeść garść orzechów dziennie.
Owsiankę z ciepłym mlekiem lub jogurtem warto polecić osobom, które często zapadają na infekcje układu oddechowego, bo zawiera beta-glukany, które wzmacniają układ immunologiczny.
Zobacz także: