Reklama

Dieta na flatulencję

Flatulencja to przypadłość objawiająca się wzdęciami i nadmierną produkcją gazów jelitowych. Przeciwdziała jej unikanie rozmów podczas jedzenia, żucia gumy czy palenia papierosów. Najlepsze efekty daje jednak zmiana nawyków żywieniowych.

Regularność i dobre nawyki

Jedz o stałych porach w 2-3 godz. odstępach, bez pośpiechu. Temperatura potraw powinna być umiarkowana, niezbyt wysoka. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs.

Usuń wzdymające jedzenie

Unikaj kalafiora, kapusty, brokułów, brukselki, kukurydzy, bobu, szparagów, kabaczka, cebuli, pora, jajek, sera pleśniowego, napojów gazowanych oraz kawy i słodyczy.

Zlikwiduj gazy

Sięgnij po produkty, które wpływają na zmniejszenie nieprzyjemnego zapachu gazów jelitowych. Są to: żurawina, zielona pietruszka i sałata.

Dobroczynne przyprawy

Układając jadłospis, uwzględnij kminek, majeranek, kolendrę, oregano, bazylię, tymianek, rozmaryn, koper, liście laurowe. Zioła te zapobiegają wzdęciom.

24/2016 Na Żywo

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy