Metoda Montignaca skierowana jest do osób pragnących schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała. Wskazana jest również dla tych, którzy chcą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zapobiec cukrzycy.
Jedz minimum trzy posiłki dziennie. Nie łącz mięsa z kaszami i makaronami. Jeśli jesz mięso, to tylko z warzywami. Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekaj 4 godziny, zanim zjesz coś zawierającego węglowodany. Unikaj cukrów.
Wybieraj warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany. Możesz je jeść zarówno z węglowodanami, jak i tłuszczami. Wyjątkiem są strączkowe, które można łączyć tylko z węglowodanami. Przygotowuj soki ze świeżych warzyw np. pomidorów, selera. Możesz je doprawiać przyprawami, które pobudzają trawienie. Używaj kopru, natki pietruszki, szczypiorku oraz bazylii.Owoce jedz codziennie do 400 g na 30 minut przed śniadaniem. Unikaj: arbuzów, bananów, ananasów, kiwi i winogron. Pozostałych owoców nie łącz z tłuszczami i białkami, bo fermentują w żołądku. Jedz tylko pełnoziarniste, ciemne pieczywo z mąki z pełnego przemiału (typ 1850 lub 2000). Najlepiej - wyłącznie na śniadanie. Jednorazowo możesz spożyć 100 g makaronu, ryżu, kaszy, chrupkiego chleba.
Co dzień możesz zjeść 100 g białego sera. Wybieraj odtłuszczony, bo mleko zawiera cukier (laktozę). Ogranicz jogurty (są słodzone). Nabiał do 1,5 proc. tłuszczu jedz do posiłków węglowodanowych. Zrezygnuj z alkoholu, kawy i mocnej herbaty, gdyż kofeina zwiększa wydzielanie insuliny. Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane. Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną. Najlepiej od 1,5 do 2 litrów dziennie.