Reklama

Dieta dla zdrowego serca

Są produkty, które zadbają o nie lepiej niż cała armia drogich preparatów.

Chcesz, aby twoje serce pracowało bez szwanku do późnej starości? Wzbogać dietę w pomarańcze, płatki owsiane, orzechy, awokado, pomidory, olej lniany, czosnek. Nasze serce nigdy nie odpoczywa, pracuje spokojnie i miarowo, choć czasem (pod wpływem emocji, strachu, wysiłku fizycznego) - przyspiesza. 

Sprawna praca tej pompy życia nie byłaby możliwa bez zdrowych tętnic. Te zaś swobodnie się kurczą i rozkurczają, umożliwiając przepływ krwi. Gdy stają się mniej elastyczne i twardnieją, serce nieco zmienia rytm i coraz gorzej radzi sobie z pompowaniem krwi. Początkowo nie odczuwamy żadnych dolegliwości, prócz zmęczenia, osłabienia czy częstszego bólu głowy. Z czasem funkcjonowanie całego organizmu się pogarsza. Gdy problemy się pojawią, jak najszybciej zacznij działać - zmień dietę na zdrowszą, chudszą i mniej kaloryczną. 

Reklama

Przede wszystkim jedz mniej czerwonego mięsa, zwłaszcza wieprzowiny i tłustego nabiału. To główne źródła szkodliwych dla serca tłuszczów. 

W zdrowym menu dla serca nie może zabraknąć produktów chroniących serce, tętnice i żyły. Są to: pomarańcze (dadzą kwas foliowy), awokado i pomidory (źródła potasu), jabłka, płatki owsiane, olej lniany (pektyny, błonnik i kwasy omega-3 wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL), natomiast czosnek zadziała przeciwzakrzepowo.

Jabłka dodadzą pektyny

Jedz 1-2 duże jabłka ze skórką dziennie, by obniżyć poziom złego cholesterolu i zmniejszyć ryzyko zawału. Jabłka dostarczą pektyn, które hamują wchłanianie cholesterolu LDL z jelit, obniżając jego poziom we krwi. Zawarte w rajskich owocach przeciwutleniacze (flawonoidy) skutecznie zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Flawonoidy (zwłaszcza kwercetyna) chronią naczynia krwionośne.

Płatki owsiane - trzy łyżki i cholesterol jest w ryzach


Są źródłem błonnika, który dba o serce. A wszystko dzięki beta-glukanom. Substancje te pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając jego odkładaniu w tętnicach, odciążając serce. Płatki jedz na surowo jako dodatek do muesli lub jako owsiankę, która usprawni przemianę materii.

Pół awokado dziennie da nam cenny potas


Chcesz zachować zdrowe serce, włącz do menu awokado. Zawiera on wyjątkowo dużo potasu, który chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo potas hamuje zlepianie się płytek krwi w świetle naczyń i zmniejsza produkcję szkodliwych wolnych rodników. Zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych i rozwojowi miażdżycy. 

Dwie pomarańcze dziennie obniżą poziom homocysteiny


Pomarańcze lub sok świeżo z nich wyciśnięty to cenne źródło kwasu foliowego - obniża poziom homocysteiny we krwi. Uszkadza ona naczynia krwionośne i powoduje zaburzenia krzepliwości krwi, zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca oraz udaru mózgu. By obniżyć poziom homocysteiny, codziennie wypij szklankę świeżo wyciskanego soku lub zjedz dwa owoce.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy