Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czyraki pokonaj domowymi sposobami

Najczęściej wywołują je bakterie gronkowca obecne na skórze. Spośród gronkowców największy udział w tworzeniu czyraków ma gronkowiec złocisty. Bakteria upodobała sobie meszki włosowe. To środowisko, w którym czuje się najlepiej. Atakując powodując zapalenie tkanki łącznej. Jak pozbyć się dolegliwości w pierwszym stadium choroby?

Okład z cebuli 

Reklama

Jedną średniej wielkości cebulę i 3 ząbki czosnku obierz z łupin i drobno posiekaj. Następnie przetrzyj przez sito, aby powstała papka. Namocz kawałek gazy lub bawełnianej ściereczki w soku, wyłóż na nie cebulowo-czosnkową papkę i przyłóż do czyraka. Pozostaw okład na ok. 20 minut. Wykonuj ten zabieg 3 razy dziennie.

Pasta kukurydziana 

Do małego garnuszka wlej ¾ szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, dosyp do niej pół szklanki mąki kukurydzianej. Uwaga! Mąki musi być tyle, by powstała gęsta papka. Jeszcze ciepłą pastę nałóż na czyraka (powinna być grubsza warstwa). Przykryj gazą i ręcznikiem. Pozostaw na 30 minut. Nakładaj pastę 3-4 razy dziennie. Dzięki niej czyrak powinien wyschnąć i zniknąć.

Krem z drożdży

Łyżkę drożdży wymieszaj z łyżką miodu oraz łyżką mąki pszennej. Powinnaś uzyskać masę o jednolitej konsystencji. Gotowy krem nałóż wieczorem na czyraka i zabezpiecz plastrem. Pozostaw na całą noc.

Zobacz także: 


Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | cebula

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje