Reklama

Czym grozi niedobór witaminy B12

Jest niezbędna do zachowania zdrowia psychicznego i sprawności umysłowej w każdym wieku. Gdyby nie ona, czułabyś się zniechęcona do życia i byłabyś ciągle zmęczona. I to nie koniec

Jedna z ośmiu witamin z grupy B zwana jest inaczej kobalaminą, czerwoną witaminą (przeciwanemiczną) lub witaminą brudu. Zdziwiona? To już wyjaśniamy. Produkują ją bakterie. A ponieważ w naszej diecie nie ma ich odpowiedniej ilości, stąd jej braki. Ot, taki paradoks. Przestrzeganie zasad higieny chroni nas przed wieloma chorobami, ale jednocześnie powoduje braki tej witaminy.

Na dodatek występuje ona głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, a gdy nie jesteśmy ich smakoszami, możemy mieć kłopoty. Przeczytaj, czym to grozi.

Reklama

Rola w organizmie

Podobnie jak inne witaminy z grupy B, wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne. Jest także niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego. Według naukowców witamina B12 może także uchronić przed chorobą Alzheimera, nowotworami i przed problemami psychicznymi. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku. Dlatego jej braki mogą się przyczynić do wystąpienia anemii z niedoboru tej witaminy (Addisona- Biermera).

Razem z kwasem foliowym i witaminą B6 zapobiega gromadzeniu się homocysteiny - substancji powstającej w czasie przetwarzania białek w organizmie, której nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia i spowodować choroby układu krążenia. Zbyt niski poziom witaminy B12 jest powszechny u osób z niedoczynnością tarczycy.

Sygnałem jej braku są osłabienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci i koncentracji, bóle głowy, tachykardia (czyli Twoje serce bije jak szalone), zawroty głowy, problemy z koordynacją ruchów, bladość skóry. Oprócz tego pojawiają się także objawy ze strony przewodu pokarmowego: pieczenie języka, brak czucia smaku, brak apetytu i afty w jamie ustnej. Niedobór witaminy B12 oznacza konieczność leczenia, dlatego jeśli podejrzewasz jej brak u siebie, idź do lekarza.

Jaka dieta?

Witaminę B12 produkuje flora bakteryjna jelita grubego. Nie jest ona jednak wchłaniana przez nasz organizm. Ten proces zachodzi w jelicie cienkim. Dlatego głównym źródłem tej witaminy jest pożywienie. Najwięcej znajdziesz jej w:

- podrobach, zwłaszcza wątrobie - 100 gramów wątroby to niemal 100 μg witaminy B12, a więc prawie 15 razy więcej, niż jej potrzebujesz.

- rybach morskich i słodkowodnych. Np. 100 g makreli zapewni Ci jej zapas na trzy dni. Łososia, sardynki, śledzia i tuńczyka też warto włączyć do diety. Sporo B12 zawierają też owoce morza, czerwone mięso oraz przetwory mleczne - sery dojrzewające, mleko i jogurty.

Jeśli jesteś wegetarianką, powinnaś jeść też dużo jaj.

Uwaga, wysoka temperatura niszczy witaminę B12. Gotowanie, smażenie powoduje spadek zawartości tej witaminy nawet do 97 proc.

IK

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy