Reklama

Czarny czosnek

Czarny czosnek otrzymuje się poprzez fermentację świeżych główek.

 Proces ten zachodzi w specjalnej komorze, w ściśle ustalonej temperaturze i wilgotności.    

Gdy czosnek "leżakuje", zachodzą w nim procesy fermentacji (cukry i aminokwasy zmieniają strukturę). Traci ostry smak, zyskuje nuty wędzonych śliwek, suszonych moreli, aromat grzybów. Niektórzy twierdzą, że fermentowany czosnek ma więcej właściwości leczniczych niż świeży.

Czarny czosnek zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego, nadciśnieniu, rozrzedza krew, minimalizuje ryzyko zakrzepów i schorzeń naczyń krwionośnych, obniża też poziom złego cholesterolu.

Reklama

Jest silnym diuretykiem, czyli środkiem moczopędnym - pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie (zawiera sporo potasu). Poleca się go osobom, które cierpią na obrzęki i problemy z nerkami.

Zwiększa także wytwarzanie kolagenu w skórze, pomaga przy problemach skórnych (zapalenie skóry, trądzik).

Czarny fermentowany czosnek wspomaga funkcjonowanie stawów, jest dobry dla osób z artretyzmem. Podnosi także odporność organizmu, pomaga łagodzić objawy chronicznego zmęczenia spowodowanego nadmiernym wysiłkiem lub brakiem snu.

Zaleca się spożywanie 1-2 ząbków czarnego czosnku dziennie, rano na czczo.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy