Reklama

Cytrusy dobre na gorące dni

Lubimy je za słodki i lekko kwaśny smak, orzeźwiający zapach i radosne kolory. Przywołują klimat tropików, zwłaszcza gdy u nas jest gorąco. Możemy więc się nimi zajadać, aby się ochłodzić i... poprawić nastrój.

Te smaczne owoce mają dużo witaminy C i są bogate w wiele cennych składników: wapń, potas, witaminy z grupy B i PP. A także likopen chroniący przed słońcem, luteinę poprawiającą wzrok i nastrój oraz błonnik regulujący trawienie.

Czy naprawdę chłodzą?

Tak! Mają nie tylko wyziębiające właściwości, ale i niwelują skutki gorąca, bo obniżają temperaturę ciała. Są soczyste, ponieważ zawierają dużo wody i świetnie gaszą pragnienie.

Zachowaj cenny błonnik

Warto wiedzieć, że znajduje się on m.in. w błonkach otaczających miąższ. Jedz więc cytrusy z błonkami lub miksuj miąższ razem z nimi, bo wyciśnięcie tylko soku eliminuje błonnik.
 
Na co trzeba uważać?

Reklama

Pamiętaj, że cytrusy wchodzą w interakcje z niektórymi lekami (zwłaszcza grejpfruty) i mogą zmieniać ich działanie. Zachowaj więc minimum 4−godzinny odstęp między zażyciem leku a wypiciem soku.
 
 Zobacz również:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy