Reklama

Cudowne lekarstwo w kłączach

​Ten egzotyczny korzeń zadba o twoją głowę, żołądek, jelita, układ krążenia, dziąsła, stawy oraz mięśnie.

Zrobił światową karierę jako przyprawa do potraw, ale zasługuje na większy respekt. To roślina o wielkim znaczeniu leczniczym. Owszem, ma intensywny aromat i palący smak, ale to nie znaczy, że ma być wykorzystywana tylko w  kuchni. Właśnie to, co decyduje o wyjątkowym smaku i zapachu imbiru, czyli lotne związki - zingiberol, gingerol i zinferon - to aktywne biologicznie substancje, wykorzystywane w różnych terapiach. 

Doprawiaj i nie tylko 

Imbir nie tylko działa przeciwzapalnie i  rozgrzewająco, co ma znaczenie w leczeniu przeziębień i typowych zimowych infekcji. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i żółci. Jeśli masz spowolnioną przemianę materii, wystarczy doprawiać dania imbirem (suszonym lub świeżym, obojętnie), a ten podkręci metabolizm. Jesteś w  ciąży albo masz chorobę lokomocyjną i męczą cię mdłości? Poczujesz ulgę, gdy będziesz żuć między posiłkami kawałki kandyzowanego imbiru. Możesz też popijać napar z łyżeczki startego korzenia i szklanki wrzątku. Ten sam napar możesz zresztą wykorzystać, gdy miewasz problemy z zębami i dziąsłami. 

Reklama

Płucz nim usta - działa odkażająco i przeciwpróchniczo. Skraca też czas leczenia chorób przyzębia. A do tego odświeża oddech. 

Pij napary, przykładaj odwary 

Nie koniec na tym. Pokochać imbir powinni wszyscy ci z  wysokim cholesterolem oraz ze skłonnościami do zakrzepów. Pomoże im specjalny specyfik. Należy zmiksować obrane ząbki z jednej główki czosnku, dwie cytryny i dwie łyżki startego korzenia imbiru. Te składniki trzeba zalać litrem wody i zagotować. Pić przez dwa tygodnie po szklance trzy razy dziennie przed posiłkiem, następnie należy zrobić tydzień przerwy i kurację powtórzyć. Składniki aktywne imbiru pobudzają też cyrkulację krwi i limfy. Dzięki temu pomagają rozluźnić napięte mięśnie i zmniejszyć bóle stawów. Jeśli cierpisz na takie dolegliwości, użyj imbiru... zewnętrznie. Do litra wrzątku wrzuć ok. 5-centymetrowy kawałek kłącza, gotuj kwadrans. Trochę przestudzonym odwarem nasącz ręcznik, przyłóż do chorego miejsca. Trzymaj kompres 30 min. Stosuj przez trzy kolejne dni (ale nie dłużej niż tydzień). Możesz kilkakrotnie wykorzystać ten sam odwar.

Więcej zdrowych porad:

Rano wypij szklankę wody z sokiem cytrynowym i plastrem imbiru. Obudzisz mózg! 

Zjadaj na czczo po łyżeczce imbiru z miodem. Poprawia odporność i świetnie smakuje.

Sok wyciśnięty z imbiru zwalcza obrzęki. Trzymaj go w ciemnej, chroniącej przed światłem. butelce.

AGNIESZKA PACUŁA

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy