Reklama

Coś na rozgrzewkę

C​zujesz, że choroba cię rozkłada? Zaaplikuj sobie napój, który szybciej postawi cię na nogi i zadziała profilaktycznie. Oto, jakie mikstury polecamy w naszym jesienno-zimowym menu.

 Napój z imbiru, cytryny, miodu i cynamonu

Obrany imbir pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do szklanki i zalej wrzątkiem. Gdy nieco wystygnie, dodaj 1 łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszaj. Wyciśnij sok z połówki cytryny (cytryna musi być dobrze wyszorowana), zetrzyj cynamon i wszystko dokładnie wymieszaj.

Napój z kurkumą i miodem

Jeśli nie masz problemów z trawieniem laktozy, możesz wypróbować miksturę na bazie mleka. Podgrzej w rondelku szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki cynamonu, szczypty pieprzu oraz obranego i pokrojonego imbiru. Możesz też dorzucić przyprawy korzenne w postaci goździków i kardamonu. Gdy mleko nieco wystygnie, dodaj łyżeczkę miodu.

Reklama

Grzane wino

Przygotuj butelkę czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina, szklankę wody, ok. 20 goździków, kilka łyżek miodu, startą skórkę cytrynową, odrobinę gałki muszkatołowej i wanilii. Do rondla wlej wodę i dodaj przyprawy. Podgrzej pod przykryciem, uważając, by nie zagotować. Taki napój mocno rozgrzewa i przynosi ulgę obolałym mięśniom.

 Herbata z przyprawami

Na zimowe chłody idealnie sprawdzają się korzenne przyprawy dodawane do gorących napojów. Wśród nich prym wiodą: cynamon kardamon anyż goździki. Wszystkie one mają właściwości anytbakteryjne, a cynamon dodatkowo jest jeszcze antygrzybiczy. Chcesz więc wzmocnić układ odpornościowy, pamiętaj o aromatycznych dodatkach.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy