Reklama

Co zrobić, kiedy boli ząb?

Pomogą cynamon, cebula i anyż. To z nich można przygotować pasty i okłady, które ukoją ból. Oto trzy przepisy, które bez problemu wykonasz w domu.

Pasta z cynamonu

Ćwierć łyżeczki cynamonu wymieszaj z trzema kroplami oliwy z oliwek. Powstałą miksturą obłóż bolący ząb. Postaraj się jej nie połknąć. Trzymaj ją na zębie jak najdłużej – postaraj się nie domykać ust i delikatnie przełykać ślinę. Powtarzaj zabieg co dwie godziny – szybko przyniesie ulgę i zahamuje stan zapalny. 

Okład z cebuli

Kawałek cebuli obtocz w soli i przyłóż do dziąsła w okolicy bolącego zęba. Trzymaj przez godzinę, a potem powtarzaj zabieg aż do ustąpienia bólu. Sól wyciąga obrzęk, a lotne olejki zawarte w cebuli mają działanie znieczulające. 

Reklama

Wywar anyżowy

Trzy gwiazdki anyżu zalej półtorej szklanki zimnej wody i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 15 minut. Potem pij wywar powoli, mały małymi łyczkami, przepłukując nim delikatnie usta przed połknięciem.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy