Reklama

Co zastąpi biały cukier?

Jak wiadomo biały cukier to wyłącznie puste kalorie. Oto jego 3 zdrowsze zamienniki.

Warto więc zamienić go na bogatszy odżywczo cukier trzcinowy. Wprawdzie jest droższy od cukru białego - 1 kg kosztuje około 10 zł, ale znajdziemy w nim m.in. żelazo, potas, fosfor, wapń, cynk i magnez.

Niektórzy lekarze zalecają nierafinowany cukier trzcinowy w przypadku schorzeń żołądka, ponieważ działa osłonowo i bakteriobójczo.

Bursztynowy kolor cukier ten zawdzięcza melasie - nie usuniętej w procesie oczyszczania - która jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza niehemowego.

Więcej w serwisie:

Reklama

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy