Reklama

Co jeść, gdy masz nadwrażliwy żołądek

Po posiłku czujesz ból, męczy cię zgaga i trapią problemy z trawieniem? Pora zmienić żywieniowe przyzwyczajenia.

W łagodzeniu objawów nadwrażliwego żołądka duże znaczenie ma dieta. Dzięki odpowiedniemu jadłospisowi można zlikwidować przykre dolegliwości, takie jak: zgaga, odbijanie, bóle brzucha, nudności, zaparcia, a także zapobiec ich nawrotom.

Główne zalecenia
- Przy nadwrażliwości stosuje się dietę, która ogranicza spożycie pokarmów pobudzających żołądek do nadmiernej aktywności. Duża ilość soków trawiennych jest bowiem przyczyną dokuczliwych objawów.
- Kolejną ważną zasadą jest zmniejszenie ilości tłuszczu w posiłkach, gdyż jego nadmiar znacznie nasila dolegliwości. Poza tym redukcja masy ciała u osób z nadwagą powoduje automatycznie zmniejszenie nieprzyjemnych objawów.

Reklama

Ścisłe zasady
- Jadaj regularnie, najlepiej 4-5 razy dziennie, bez pośpiechu i o stałych porach. Posiłki nie mogą być zbyt obfite ani zbyt częste, żeby nie obciążać żołądka. Kolację zjedz najpóźniej na godzinę przed snem.
- Odpowiednio przyrządzaj posiłki. Potrawy gotuj w wodzie lub na parze, piecz w folii, duś bez wcześniejszego obsmażania. Soki rozcieńczaj mlekiem lub śmietanką. Do potraw stosuj jedynie łagodne przyprawy oraz zioła.
- Ogranicz produkty drażniące błonę śluzową żołądka: bardzo zimne i zbyt gorące, z dużą zawartością błonnika (pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce), nierozcieńczone soki, potrawy kwaśne oraz pikantne.
- Unikaj produktów, które zalegają w żołądku i są ciężkostrawne: roślin strączkowych, kapusty, grzybów, suszonych owoców, orzechów, potraw smażonych, wędzonych, peklowanych itp.

Konsultacja dietetyczna: Katarzyna Okręglicka

Tina 18/2010

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy