Co jeść, by ograniczyć zagrożenie nowotworem?
Czy wiesz, że spożywając niektóre produkty możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór? Warto zmodyfikować swoje codzienne menu, dodając do niego te składniki.
Wybieraj chude mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, jajka i rośliny strączkowe, które dostarczą pełnowartościowego białka.
Menu powinno być bogate w kwasy omega-3, a te znajdują się w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych z pierwszego tłoczenia, świeżych warzywach (np. pomidorach, burakach), orzechach, migdałach, żółtym i kozim serze.
Warto dodawać takie przyprawy, jak czarny pieprz i kurkuma oraz spożywać kiszoną kapustę - mają one właściwości antyrakowe.
Omlet z twarogiem i pomidorami, grahamka, kawa zbożowa lub owsianka na wodzie z malinami i borówkami, herbata zielona.
Garść orzechów, pomarańcza, lemoniada lub sałatka z ryżu, tuńczyka, ogórka kiszonego, papryki, czerwonej soi, biała herbata.
Krem z pomidorów, grillowana pierś z kurczaka z czarnym pieprzem, fasolka gotowana, kapusta kiszona, sok jabłkowy lub rosół z kury, ziemniaki z wody, jajko sadzone, duszona marchewka, kompot truskawkowy.
Placek marchewkowy z serkiem kremowym, zielona herbata.
Pieczone ziemniaki i sałatka z rukoli, buraków i koziego sera z sosem winegret, sok pomarańczowy lub woda z cytryną.
Zobacz także: