Reklama

Co jeść, by obniżyć ciśnienie

Wprowadź niewielkie zmiany w diecie, zrezygnuj z tłustego i słonego jedzenia, a z dnia na dzień poczujesz się lepiej.

W twoim jadłospisie nie może zabraknąć produktów, które regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają pracę serca. Są to: oliwa z oliwek, czosnek i cebula. Wzbogać też swoje posiłki o pokarmy zawierające duże ilości potasu (suszone morele, figi, banany, ziemniaki, seler, pomidory). Usuwa on nadmiar wody i soli z organizmu, co zmniejsza ciśnienie.

To jest zabronione

Pieczywo świeże, mocno solone, słodkie oraz maślane.
Tłusty nabiał: sery żółte, topione, tłuste sery białe oraz skondensowane mleko.
Tłuste mięso, wędzone i słone ryby, wędlina: wieprzowina, kaczka, gęś, węgorz, łosoś, makrela, salceson, boczek, pasztety, konserwy, peklowane mięso.
Słodycze i przegryzki: chałwa, czekolada, batony, ciastka, czipsy, paluszki, słone orzeszki.
Używki: kawa, mocna czarna herbata i alkohol.

Reklama

To możesz jeść

Pieczywo czerstwe pszenne lub graham, o niskiej zawartości soli.
Odtłuszczony nabiał: słodkie i zsiadłe mleko, jogurt, kefir oraz chudy twaróg.
Chude mięsa i ryby, np.: cielęcina, wołowina, kurczak, indyk, dorsz, morszczuk, pstrąg, a zamiast wędliny gotowane lub pieczone mięso.
Warzywa i owoce: świeże oraz gotowane, ale bez soli i cukru.
Herbaty zielona oraz ziołowe: melisa, głóg, mięta.

Jadłospis na 2 dni

1 dzień

I śniadanie: płatki owsiane na mleku, grahamka, świeży sok jabłkowy.

II śniadanie: sałatka warzywna z odrobiną oliwy z oliwek, melisa.

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, gotowana cielęcina, ziemniaki, buraki gotowane, kompot z wiśni.

Kolacja: makaron z chudym twarogiem, czosnkiem i świeżymi ziołami, herbata zielona lub miętowa.

2 dzień

I śniadanie: omlet na parze, pieczywo mieszane, pomidor, melisa.

II śniadanie: sałatka z owoców sezonowych z jogurtem naturalnym.

Obiad: zupa selerowa, duszona pierś z kurczaka, ryż, surówka z marchewki, kompot ze śliwek.

Kolacja: gotowany kalafior z oliwą z oliwek, pieczywo graham, sok warzywny bez dodatku soli.

Konsultacja dietetyczna Katarzyna Okręglicka

Tina 17/2010

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy