Przejdź na stronę główną Interia.pl

Co jeść, by chronić skórę przed słońcem

​Są lepsze niż cała armia suplementów. Jedz je, gdy żar leje się z nieba, a ochronisz skórę przed promieniami UV.

Latem, gdy słońce jest wyjątkowo przyjemne, odsłaniamy więcej ciała. I słusznie, bo wystawiając skórę na jego działanie, zapewniamy sobie nie tylko piękną opaleniznę, ale także sporą dawkę witaminy D. Ta zaś jest wytwarzana w skórze właśnie pod wpływem promieni słonecznych. A ponieważ większość z nas cierpi na niedobory tej witaminy, naukowcy i lekarze zalecają, by latem jak najczęściej korzystać z kąpieli słonecznej. Ale z umiarem, bo co za dużo, to niezdrowo. 

Reklama

Słońce bez odpowiedniej ochrony może przyspieszać starzenie się, wywoływać zaczerwienienia i oparzenia skóry, a nawet sprzyjać nowotworom. Dlatego w słoneczne dni smarujemy skórę kremem z filtrami UV, zakładamy przeciwsłoneczne okulary i kapelusz. Warto pamiętać wtedy o odpowiedniej diecie, która działa niczym przeciwsłoneczny wewnętrzny filtr. Jej podstawą są kolorowe warzywa i owoce, które ułatwiają opalanie i wspomagają regenerację skóry. 

Terapeutyczny efekt daje już zjadanie 4-5 porcji (porcja to filiżanka) warzyw i 1 porcji owoców każdego dnia. To nie tylko dawka przeciwsłonecznych witamin, ale również niezbędnych nam minerałów, które tracimy wraz z potem w upalne dni.

W słonecznej diecie ważna jest także odpowiednia ilość niesłodkich płynów (potrzebujemy nawet do 3 litrów dziennie!). Zapewnia to nawodnienie organizmu i zmniejsza ryzyko udaru słonecznego, wspomaga regenerację skóry.

Cennych substancji dostarczą nie tylko surowe warzywa, ale także przetwory. Np. sos i zupa pomidorowa dadzą nam likopen. Najwięcej jest go w pomidorach dojrzewających w słońcu. Do pomidorów warto dodać łyżkę oleju, np. rzepakowego, co znacznie zwiększy przyswajanie cennych "przeciwsłonecznych" substancji. 

Z kolei borówki i truskawki, dzięki antocyjanom, chronią nie tylko naszą skórę przed szkodliwymi promieniami UV, ale też wspomogą wzrok.

Papryka

Wyróżnia się zawartością wit. C. Ma jej prawie trzy razy więcej niż cytryna. Ma też sporo rutyny (ważna, gdy masz kruche naczynka krwionośne) oraz beta-karotenu. 

Siemię lniane 

Zawiera polifenole, wit. E i mangan, które wzmocnią układ odpornościowy i pomogą utrzymać skórę w idealnym stanie. 

Pomidory

Dadzą sporo wody i niewiele kalorii. Zawierają likopen - substancję, która chroni skórę przed szkodliwymi promieniami UV i poparzeniem słonecznym.

Brzoskwinie

Zawarty w nich beta-karoten zamienia się w organizmie w wit. A, która stymuluje wytwarzanie melaniny. Nadaje ona skórze ciemniejszy odcień i chroni przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. 

Truskawki

Chronią przed promieniami UV minimalizując szkody wyrządzane przez słońce w DNA naszej skóry.  Tak działają antocyjany - barwniki odpowiedzialne za czerwony kolor owoców. 

Borówki

Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy (antocyjanów), które mają zbawienny wpływ na skórę, zmniejszą ryzyko raka.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje