Reklama

Co jeść, aby poczuć ulgę w gorączce

Pokarmy powinny być lekkostrawne, ale o dużej wartości odżywczej. Sięgaj po białe pieczywo, biszkopty, drobne kasze (jęczmienna, manna), ryż, płatki zbożowe, wyłącznie chude mięso, wędliny, ryby.

Do tego jajka na miękko, zupy mleczne, kakao, kefiry, jogurty, biały ser, owoce i warzywa (bez strączkowych) - w tym pieczone lub gotowane ziemniaki. Wypijaj minimum 2 l wody i soków na dobę. 

Śniadanie 

Zupa mleczna z makaronem nitki, kajzerka z margaryną, szynką i pomidorem, herbata. 

Drugie śniadanie 

Pieczywo białe z margaryną, jajko na miękko, mandarynka, sok pomarańczowy. 

Obiad 

Zupa pomidorowa z ryżem, pulpety z ryby w sosie koperkowym, ziemniaki piure, buraczki duszone, herbata z malin. Albo krem z marchewki z groszkiem ptysiowym, pieczony filet z indyka, pieczone ziemniaki, gotowane brokuły z jogurtem naturalnym i czosnkiem, sok z aronii. 

Podwieczorek 

Jogurt owocowy, ciasto biszkoptowe, dżem brzoskwiniowy, woda mineralna. 

Kolacja 

Pieczywo pszenne, galaretka z kurczaka z warzywami, tarta marchewka z jabłkiem, sok pomarańczowy.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy