Co dodać do ciasta zamiast cukru?
Jeżeli chcesz ograniczyć spożycie cukru, wybierz zamienniki. Poznaj te, które będą najlepsze do ciasta!
Dlatego że jest dużo słodszy (zamiast szklanki cukru weź 3/4 szklanki miodu). Ogranicz też o dwie łyżki ilość płynnych składników, które dokładasz do ciasta z miodem, bo wyjdzie za rzadkie.
Jeśli w przepisie jest szklanka cukru, dodaj 1/4 szklanki stewii.
Używaj jej do wypieków mniej słodkich - gdybyś dodała jej dużo, mogłaby się skarmelizować podczas pieczenia.
Możesz wziąć go tyle samo co cukru, bo jest tylko nieznacznie mniej słodki (a jednocześnie znacznie mniej kaloryczny - prawie 40 procent!)
Nie należy go jednak stosować do ciast drożdżowych, bo wówczas zaczyn nie wyrośnie. Nie powinno się też dodawać go do biszkoptów.
Uwaga!
Jeśli masz wrażliwy żołądek, ciasto z dodatkiem ksylitolu może spowodować lekki efekt przeczyszczający.
Zobacz także: