Reklama
Biały cukier - nie krzepi!

Zawartość cukru w żywności

Czy wiesz ile cukru zawierają produkty, które stosujesz w kuchni? I jak cukier działa na twój organizm? Poznaj całą prawdę o cukrze i sprawdź, czym go zastąpić!


Wielu z nas nie wyobraża sobie, jak wielkie ilości cukru zawierają różne gotowe produkty, które, zdawałoby się, nie powinny go w sobie tyle pomieścić, np.

- 1 kostka cukru w łyżce keczupu Heinza!

-  7 kostek w malutkim kubeczku jogurtu owocowego!

Czy zjadłbyś stos piętnastu kostek cukru? Większość z nas odpowie: "Jasne, że nie". Wydawałoby się, że trzeba być niespełna rozumu, by zjadać takie jego ilości, ale okazuje się, że wystarczy być nieświadomym!

 Od zawsze miałam manię czytania etykiet na produktach. W dzieciństwie wynikało to z wrodzonej ciekawości i chęci czytania wszystkiego, co się nawinie:) Teraz jednak bierze się z racji mojego zawodu. Często zastanawiam się i sprawdzam, czy słodycz produktu wynika z jego natury, czy też z dodatku cukru. W wielu przypadkach można się zdziwić!

Reklama

Niemalże każdy produkt, który posiadamy w kuchni, zawiera cukier (lub skrobię, będącą cukrem złożonym).

Cukier występuje w produktach gotowych do spożycia od przecierów warzywnych począwszy, po soki, płatki, sosy w słoikach czy produkty w puszce. Pytanie tylko, czy wiemy, ILE go tam jest.

 - Przeciętny napój pomarańczowy w kartoniku - 12 kostek cukru.

- Czekoladowe mleko w kartoniku - 14,5 kostek cukru.

- Rekordzistą w tej dziedzinie jest shake mleczny z McDonald's (teoretycznie zdrowszy od hamburgerów, "tylko napój") - 27 kostek cukru!!

Cukier w zdecydowanej większości przypadków jest szkodliwy dla organizmu, gdyż silnie go zakwasza (co obniża odporność), poważnie osłabia "żywioł ziemi" (trzustkę i śledzionę) oraz wyziębia i wytwarza "wilgoć", przekształcającą się w śluz, który osłabia organy i spowalnia ich funkcjonowanie, w rezultacie upośledzając ich pracę. Jednym z nielicznych przypadków uzasadniających użycie takie go cukru jest słodzenie mocnej miętowej herbaty w klimacie bardzo gorącym i ekstremalnie suchym. Tak właśnie stosują go Arabowie na pustyni.

Zamiast niego medycyna chińska zaleca używanie w rozsądnych ilościach miodu, syropu trzcinowego, nierafinowanego cukru brązowego, syropu klonowego, melasy. Nie należy więc rezygnować ze słodkie go, ale zwrócić uwagę na kwestie wyboru i umiaru. Szukajmy słodkiego smaku, ale koniecznie ze świadomością, z czego pochodzi. Ma to szczególnie duże znaczenie w przypadku dzieci, którym, zamiast sypać do herbaty bezwartościowy biały proszek, lepiej dodać łyżeczkę cennego miodu czy syropu z agawy.

Fragment książki "Jedz pysznie i chudnij cudnie" Magdaleny Makarowskiej.

Czytaj też: Stewia - słodycz bez kalorii

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy