Reklama

Aronia dla osób z cukrzycą

Sok z aronii jest szczególnie polecany diabetykom, ponieważ nie dopuszcza do gwałtownych skoków cukru we krwi.

Zrób sok. 2 kilogramy umytych owoców aronii (świeżych lub suszonych) zalej 3 litrami wody, tak by były całkowicie przykryte. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Odcedź sok do innego garnka, dodaj 2 kilogramy cukru oraz sok wyciśnięty z połowy kilograma cytryn. Mieszaj do rozpuszczenia cukru i jeszcze raz zagotuj. Zdejmij z ognia i rozlej do słoiczków lub zakręcanych butelek. Jesienią i zimą codziennie dodawaj łyżeczkę do herbaty.

Ważne! Jeśli chorujesz na cukrzycę, możesz też sięgać po inne produkty z aronii, takie jak np. dżemy, ale pamiętaj, aby były one niskocukrowe. Dopuszczalne są też cukierki aroniowe - jednak staraj się nie przekraczać dwóch dziennie.

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy