Reklama

Arbuza zjadaj z pestkami

​Do tej pory większość z nas wypluwała i usuwała pestki. Ale teraz zmieniamy zasady.

Możemy je zjadać razem ze słodkim miąższem, bo mają dużo białka, zdrowych tłuszczów (więcej niż słonecznik i migdały), przeciwutleniaczy, witamin (głównie z grupy B) oraz minerałów. Uwaga: dzieci mogą się nimi zakrztusić, lepiej oczyścić im owoc.

Jak je spożywać 

Na surowo: trzeba je tylko dobrze rozgryźć, by uwolniły się wszystkie cenne składniki. Są kaloryczne - 100 g pestek, to około 500 kcal. n Upieczone. W takiej postaci są smaczniejsze . 

Opłucz pestki na sicie i osusz. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop odrobiną oliwy i sokiem z limonki, oprósz odrobiną soli i papryki. Praż ok. 20-30 min w temp. 220 st. C, choć raz zamieszaj, by się nie przypaliły. 

Reklama

Pomocne w leczeniu 

Pestki mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają funkcjonowanie nerek. W tym celu zaleca się picie herbatki: ok. 30 pestek umyj i osusz. Zmiel. Gotuj przez 15 min w 2 l wody. Napój wypij w ciągu 2 dni, zrób dzień przerwy. Kurację stosuj przez 3 tygodnie.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy